Бизнеси във възход

Какво върви и защо върви в тая държава

business.jpg
Банки

Лихварската общност ударно се разраства и скоро в София няма да остане квартал без представителство на всяка 20-те водещи банки. Народът затъва в дългове под юнашка лихва и от банково дело вероятно се печели доста повече на квадратен метър, отколкото от пицария, магазин за дрехи или друг бизнес, който е бил преди в същите помещения по централните улици. Тъпото на родните банки, е че се ориентират единствено към физическо касово обслужване и стрият клонове като луди, вместо да си погледнат сайтовете и системите за дистанционно банкиране. ДСК са на “европейско ниво”, другите те карат по 100 пъти да подписваш молби, n пъти да се регистрираш за пароли и да им носиш на крака личната си карта да си я преснимат. А на денонощните телефони за обслужване слагат най-зелените си служители.

Магазините за бедни

са стоките “за един лев”, дрехите “от европа” и “маркови преоценени”, TCM и Кауфланд, който е върха на сладоледа за поколенията, изнесли развития социализъм на плещите си. Инвестицията в такъв бизнес е резонна, защото шансовете да се оправим в близкото десетилетие са чисто теоретични, а дотогава банките ще са резорили и част от средната класа.

Магазините за богати

са бутици, молове, мотори, яхти, очиларници, Swarovski и всякакви помещения пълни с лъскави нещица, които привличат гаргите и Евгени Минчев. Статистиката отчита стабилен разтеж на лицата, нежелаещи да кажат откъде имат толкова пари, но държащи да ги демонстрират.

Услугите за богати

са толкова крещящо печеливши, че заслужават отделно споменаване. Към категорията се отнасят ВИП здравеопазване (пример: 5 бона за едно раждане), ВИП начално и средно образование (2-5 бона годишно за ученик), лична охрана (30+ бона на гард годишно, при опасност от атентати цифрите стават фантастични) и от сорта. По принцип това са дейности, от чието изпълнение Държавата е абдикирала, но се преструва, за да продължава да събира данъци. Богатите хора са готови да платят 10 пъти повече за наистина качествна услуга, търсене, което не е съвсем задоволено.

Автокъщите

почти инстинктивно са усетили сегрегацията на обществените слоеве и са готови да се възползват максимално от нея. Мутрокъщите не внасят коли под 40 бона, “народните” нареждат на чакъла евтините и средните. “Високия клас” предлагат услуги, за които в Дупница не са и чували – нерегламентиран лизинг “когато мога ще доплатя”, договор и нотариус след 12 вечерта, осчетоводяване и преброяване на торби с пари и ВИП обслужване на нетрезви, надрусани и агресивни клиенти. Идея за бонус: гола фолкпевица в багажника 🙂

На другия полюс също работят и изкарват честни пари от трошките и талигите на Европа. “Швейцария на Балканите” усилено се превръща в автоморга, благодарение на ниската покупателна способност, мижавите екотакси и изобилието от самоуки и жадни за експерименти майстори. Околоблоковите пространства се пълнят с полудвижещи се автомобили и след няколко години няма да е неприлично да отидеш до ръждивата Аскона на съседа и да си откачиш каквито части ти трябват.

Морги и гробища

Човек може да спести от всичко, но не и от собствената си смърт. Тук на ангелски крилца долитат погребалните агенти, които за 1000+ лева ще приберат трупа, евентуално ще го поизмият и ще донесат свещи и 10 некролога. В такъв момент никой не се пазари, което е удобен повод за надуване на цени и образуване на дяволски некрокартели. Доста от агенциите са денонощни, което май е по-скъпо и ако можете, гледайте да умирате в работно време 🙂 После идват алчни попове, жадни за ракия копачи, майстори на паметници и гладни надежденски цигани, които най-нагло си чакат да се махнат хората и да оберат всичко, де що ставащо за ядене по гроба.

Секторът “възкръсна” и както и да го погледнем – 5 милиона застаряващи, 5 милиона потенциални клиента. Всеки един ден управление на тройната коалиция увеличава търсенето на погребални услуги 🙂

Заложните къщи

никнат като гъби след дъжд, защото предлагат уникални полузаконни услуги в разпадащата се държава. Заложниците изкупуват дневния “улов” на крадците и джебчиите, обират вещите на комарджиите и наркоманите и златните пръстени и пломби на мангалите. Един ром пред мен срещу лична карта и 40 лева си закупи газов пистолет, даже пита продавача дали може да се преправи на боен и къде да отиде за по-евтини патрони. Далаверата е стабилна.

Телефони без кабел

Освен добре угоените Мтел и Глобул, във възход са всички звена по веригата. Доставчици на телеком оборудване, търговци на телефони и дори рекламистите, които ги обслужват (сексуално). Бай Ганю все още възприема ГеСеЕма като лукс, за това гордо крачи с по 3 броя тухли на колана си. Рибата (от клипа) обаче не скача сама в тигана и няколко български фирми с кофти мениджмънт вече имат нужда от погребални услуги (Jeff, Ne Ne, Phonex) . Конкуренцията е силна и това е един от браншвете, в който без бранд и печатни материали си обречен.

Бебешки и детски магазини

Преди 10 години младите двойки чакаха “по-добри времена”, но май им стана ясно, че такива няма да дойдат, а часовника се върти. Дълго отлаганата раждаемост избухна и окрилени от силата на потребителския кредит майки и баби щурмуват търговската мрежа. Да отвориш такъв магазин е далавера, защото гладът патета и зайчета е нанаситен, а стоките идват от Китай на ниски цени и в добре уреден магазин могат да се пласират с лъвска надцена.

You may also like...

10 Responses

 1. Съгласен съм с всичко, казано в този пост. Трябва обаче да отбележа, че и Интернет бизнесът е във възход. Говоря и от личен опит- от ден на ден става все по- добре и по- добре!

 2. Ммм да. Наблюденията ти са верни…

 3. tataf says:

  Много добро наблюдение. Евала!

 4. cut: says:

  Чакай да ти редим за Da Da.

  Ими едни французи – Avenir Telecom – които явно са купили мрежата на Da Da и са се обвързали с тарифните планове на Глобул.

  Насочили са се към ниския ценови сегмент и вървят с хипермаркетите предимно.

  Брандът, който използват за нашия пазар, е Internity.

  Мерси, чао, добър материал.

  Regards

  p.s. това разбира се е любимият жанр на псевдо-медиите – микрокоментар. мерси.

 5. nname.org says:

  пфу, зарадвах се че ще изтропаш някой лаф за Дионисиев…

  internity по billa са бившите магазини на phonex

 6. Интересна перспектива:)
  ——————————–
  http://www.uchebnika.com

 7. deflax says:

  Наблюдението ти наистина ми хареса 🙂 Доста добре са пречупени.. тенденциите на модерното западно общество през българската реалност.

  Процеса с поробването на хората от банките се наблюдава в цял свят.. тепърва се опитват да пречупят и нашата иначе така солидна народопсихология която въпреки множеството си минуси ни е запазила такива каквито сме през вековете.. балканите рулз с други думи 🙂

  Трябва да отчитаме и положителните неща… 😉

  Колкото до кредитите… и с масовото заробване на хората… ами да.. аз мисля че хората попадащи в тази клопка сами .. до голяма степен си го заслужават.

  Колко глупав трябва да си за да повярваш че можеш да купуваш с пари които нямаш, неща които не ти трябват особено много?!

  … и на всичкото отгоре да излезеш чист накрая без да плащаш заемите на баба си до 9-то коляно. Така че нека им на алчните хора 🙂

 8. nname says:

  повечето хора не вземат кредити от “глупост”, а просто за да имат какво да сложат вечер на масата и с какво да изкарат месеца

 9. Чудесно казано 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *