Американско финансово театро

 money_abstract.jpg

Борсите сигурно са полудели, да губят по стотина милиарда на ден като вчера/днес. Настъпи времето на отплата и корпоративна америка, която от 50-70 години се развива на кредит, се принуди да започне да си плаща борчовете. И заваляха фалитите.

Голям успех на Щатите беше да обсебят представата за правене на бизнес, да я разпространят чрез университетите си и да я наложат (основно с военни и ЦРУ средства) по света. Така Чичо Сам си гарантира главната роля в световния финансов спектакъл, който започна като риалити, продължи няколко десетилетия като утопия и ще завърши като трагедия.

Не мога да разбера що за фирма представлява един небостъргач с 5000 чиновника, наблъскани на малки бюрца, които пишат бумаги и по цял ден въртят “електронни” пари със съседния небостъргач. Десетки хиляди души, които не пипат нищо материално, само безкрайна административна дейност, която си самосъздават. Някои му викат “едър бизнес”, аз му викам фиктивна заетост.

Но за да съществува кредитен цирк, някой трябва да плаща за билетчетата. Големите губещи са обикновените хора, чиито пенсии са инвестирани в акции на “стожерите” на икономиката, европейски и други банки, доверили се прочути (завършили в Америка) финансисти и арабите, които поне носят нефт, който продават за зелни необезпечени хартийки, с които за 20 години са изкупили 10-12% от капитала в големите корпорации. Халал да са им сега, когато не струват нищо.

Много гласове в Америка предупреждаваха, че това ще се случи, дори съм гледал 2-3 филма по темата. И тук в България ударно си отглеждаме имотен балон и задвижена от кредити икономика. Колко време остава преди лева да се срине и хората с ипотеки и лизинги в евро да засмучат тинята? За капак ще си имаме пожарникар “на трона” и напълно случайни хора за министри. God save America our ass!

You may also like...

13 Responses

 1. zazie says:

  готин пост:) ама можеш да махнеш абзаца “Не мога да разбера що за фирма представлява един небостъргач с 5000 чиновника…”:)

 2. dzver says:

  здрасти, извинявай за офтопика, обаче фийда ти за коментари не работи.

  би ли проверил какъв е случая с feedburner плъгина ти?

 3. Уошия чичо Сам / САМО СТАЛИН! / says:

  “дори съм гледал 2-3 филма по темата” – повече филми трябва да гледаш, хааххаа

 4. nname.org says:

  статията не претендира за изчерпателност, това са общи “дизайнерски” наблюдения и разсъждения от типа “на маса” 😉

  отделно съм благодарен на “корпоративна америка”, защото тя ми превежда всеки месец заплатата 🙂

 5. Напълно съм съгласен с теб, като цяло много добре си изразил истината. Жалко обаче че медиите в БГ и посвета продължават да раздуват лъжи сред хората, а федералният резерв никой не го споменава, дето печата парички като ултимативната панацеа е всеки финансов проблем.

 6. tL_ says:

  “Не мога да разбера що за фирма представлява един небостъргач с 5000 чиновника…”

  Отг: излишна и никому ненужна 😉

 7. nname.org says:

  @tL: но с борсова капитализация от скромините $20 милиарда!

  тези пари в реалността отговарят на БВП на малка африканска държава. 5000 финансови аналитика със сигурност произвеждат по-малко “блага” от милион негри!

 8. Илиянски says:

  Аз мога да предложа и една книжка по случая – “Кризата идва” на Макс Оте. За съжаление, изданието е от 2006 година на немски, обаче ние си я превеждаме и издаваме едва тази година, тъй като …

 9. радиоточка says:

  Нашата икономика няма нищо общо с американската. Там кредити са раздавани на доверие, докато тук трябва да ипотекираш имот за да получиш по-голям кредит. Нашите банки не могат да фалират, защото няма как. Това не се нарича балон. Крах на системата тук не може да има. Единствените прецакани ще са хората и те не могат да бъдат причина за рецесия.

  А иначе всяка нормална икономика е задвижена от кредити, което е съвсем естествено, като се има предвид, че единици държат 90% от световните пари.

 10. Петър Петров says:

  Супер размисъл. Браво. Само, за бат Бойко не се знае как ще управлява, така че е рано за прогнози.

 11. nname.org says:

  мерси, БАТЕ надали ще управлява драстично по-различно от периода на кметуването си, макар и в коалиция почеркът му а характерен

  чака ни национален хаос и преливащ популизъм 🙂

 12. kind of a pimp says:

  Не мога да разбера що за фирма представлява един небостъргач с 5000 чиновника, наблъскани на малки бюрца, които пишат бумаги и по цял ден въртят “електронни” пари със съседния небостъргач. Десетки хиляди души, които не пипат нищо материално, само безкрайна административна дейност, която си самосъздават. Някои му викат “едър бизнес”, аз му викам фиктивна заетост.

  абсолютно съм съгласен с теб!
  обществено-социално паразитиращи структури – в които длъжността и работата на всеки един служител е толкова абстрактна…. лошото е, че тези хора понякога прибират огромни пари за малоумни “консултантски” задачи. справка – нашата фирма – наеха един баламурник за скромния хонорар от 2000 евро НА ДЕН за да сметне колко минимален персонал е необходим за разционално извършване на дейностите ни. баламурникът каза след 18 дни тежък изтощителен нечовешки труд – 17, 5 души. бравоооо!!! от борда назначиха 18, след което един излезе отпуска, друг се разболя, а едно момиче забременя…. и …. яките сметки за 36 000 евро на реномирания “консултант” вкараха в сериозна загуба цялото предприятие.
  много си прав за заниманията на хората в небостъргачите – редят хартии в папки, от което страдат всички останали…. яко съм съгласен, че 5000 такива юпита/консултанти/брокери/ала-бала/баламурници произвеждат по-малко блага от 5000 клонинга на Фифти Сент! 😀

 13. nname.org says:

  за 5000 маймуни не знам, но за 1 милион маймуни – сигурен съм 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *