Натурална икономика

dollar.jpg

Някъде пишеше, че на Уолстрийт през 2007 са работили към 190 000 души, които са получили $66 милиарда заплати и общи възнаграждения. Ако ми е вярна бакалската сметка, това се равнява на цената на труда на 26 388 888 сливенски шивачки за същата година.

Нямам представа какви са нормите и цените на платовете, но 26 милиона шивачки на 300 лева заплата, спокойно могат да облекат цяла Африка в зимни якета и безвкусни анцузи “Diamond”! Вместо орда костюми да фалшифицират отчети и да пишат крайно неверни прогнози за цените на акциите на IBM, като междувременно теглят един от друг заеми, които нямат никакво намерение да връщат. Промяната по хранителната верига беше неизбежна, но никое наше издание на мръдна от официалната Вашингтонска линия и никой от “сериозните” икономически анализатори ( с диплома от ВИНС) не предвиди кризата, въпреки изобилието на тревожни данни, статии и цели филми по темата. Дори един поглед през прозореца щеше да бъде достатъчен – гора от новопостроени кооперации, чиито прозорци никога не светят.

Най-доброто нещо през 2008 беше рухването на огромен брой дружества, което доказа, че поне отчасти системата работи и безразборното дописване на нули в дължимите суми не може да продължава вечно.

/нямам време да доизпипам илюстрацията, трябва да я изрендя под друг ъгъл 🙁

You may also like...

5 Responses

 1. Слави says:

  Ама моля ти се, серГЕЙ станиШЕФ постоянно ни обеждаваше до преди месец как за България няма опастност от кризата, високата ликвидност и алабала други глупости и сега хоп… завъртя гъза на другата страна 🙂 Горки им на нашите деца, ние някак си може и да оживеем. Очаква ни тежка зима, стискайте зъбки!

 2. nname.org says:

  СЕРДЖО му е протено, той е историк, ще му трябват 4-5 века да ги осмисли нещата…

 3. Longanlon says:

  без сложните финансови операции съвременната икономика е невъзможна.

  разбира се, това по никакъв начин не оправдава фалшифицирането на отчети и грубите лъжи, но щом двама костюмари искат да вземат заеми един от друг и да не ги връщат, това си е тяхна работа и не виждам какво ти пречи

  причината за кризата на финансовите пазари е много по-прозаична, отколкото се опитват да я изкарат и изобщо не е свързана нито със сложността на финансовите инструменти, нито с големите заплати на мениджърите, нито с недостатъчния държавен контрол, нито даже с подправените отчети.

  а причината е (та-дааааа) че правителството на САЩ години наред принуждаваше водещите банки да раздават заеми с прекалено ниска лихва и да ги раздават прекалено лесно. принуждаваше ги с некои макроикономически финансови хватки, както и с подшушнатото неофициално уверение, че ако стане нещо, то ще им изкупи акциите и ще ги подкрепи финансово (както и стана).

  лесните заеми с ниски лихви имат добър ефект върху икономиката – хората и фирмите инвестират и потребяват повече. но понеже бе изкуствено нарушен балансът, който всяка банка си прави с това какви печалби ще има от лихви по заеми и на какви хора и фирми да дава заеми така, че да могат да си ги върнат, това икономическо развитие бе изкуствено и започна да надува балона, който се спука наскоро.

  (туй горното не съм го измислил аз – преразказвам накратко анализ на Рон Пол, кандидата за президент на Либертарианската партия)

 4. kioko says:

  MNOGO, MNOGO DOBRe RAZKRIVASHTA REALNOSTTA STATIA

 5. nname.org says:

  @long – съгласен съм, че политиката на Фед и водещите частни банкери са първопричината на кризата.

  постът дава пример с финансовия сектор, за да илюстрира до каква степен безстопанствеността и некомпетентността са превзели корпоративна америка (вероятно и света, но с по-малък дял), както и колко ограничено се коментират тези неща в медиите

  в другите сфери е същото, но в по-малък мащаб, защото там парите се движат по-бавно

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *