Спасеньие при землетресение

Извадка от много интересен геоложко-инженерен пост и дискусия при Делян Делчев. Препоръчително е да сте го чели, ако не искат да заприличате на слатинското фордче на снимката и.. да си развалите прическата, един вид. Въпросната стена си падна без никакво земетресение.

zemetresenie.jpg

По отношение на това какво трябва да се прави по време на земетресение –

Автор – Делян Делчев

на първо място то зависи от това каква е сградата, в която живееш. По никакъв повод не трябва да се намираш на следните места – на терасата (или бившата тераса), близо до външна стена, близо до батерия, на тавана, на стълбите между етажите (те са закачвани допълнително и се късат и падат), в асансьора (в асансьорните шахти могат да се изсипят някой защитни системи, и лош късмет за този, който е там). Силните земетресения траят кратко. Колкото по-силно е, толкова е по-кратко. Обикновено до 30 секунди е приключило всичко, което значи, че човек трябва да реагира мигновено. Ако сте на първи-втори етаж в опасна сграда е голямо изкушение дали да не избягате от сградата. По принцип при голямо земетресение така има по-голям шанс да оцелеете. Но същевременно се излагате на по-голям риск да бъдете уцелени от падащи от сградата части. Често е трудно да се прецени дали земетресението ще е голямо или малко. За това и в този случай не мога да дам препоръка. За всички други е много важно да не мърдат докато земетресението тече, и да се намират близо до носещите части на сградата, по-вътре в апартамента, защото външните обикновено първи се отскубват и падат. При лошо закрепени блокове може да падне цяла колона клетки (например външни кухни, вътрешни тоалетни – има много интересни снимки по темата по Интернет), така че не е особено препоръчително да сте в тях. За тези които са на улицата, е най-добре да спрат колите, но да не излизат от тях ако не се налага. Най-добре ще е да се намират на една височина на сградата от всички околни сгради ако е възможно. Обаче ако може да не е върху шахти или канали (защото те се слягат и поглъщат намиращите се върху тях) или под електрически кабели. Което прави играта доста трудна в момента в София.
След като земетресението отмине е един специален момент. Обикновено след едно много силно земетресение следват няколко чести и по-малки земетресения. На повечето сгради обаче защитата вече е тотално изфирясала, напукани са или пък са на ръба на пожарища и проблеми с електричеството. Отделно гаранция няма да има достатъчно спасители, лекари и пожарникари в обозрим период, ток, газ и вода (което значи и телефони) ще бъдат прекъснати на всякъде профилактично, дори да няма нужда. Следователно който може да се измъкне най-добре да се измъква и да почва да измъква и когото може далеч от сградите. Защото следващите леки трусове са почти толкова опасни като първия, поради вече не работещата защита на сградите, както и напукванията. За тези, които са оцелели на недостъпни места (13-ти етаж в блок, който вече няма стълбище и асансьор) е доста опасно да мърдат въобще. Обаче е опасно и да се появят и пожари в тези сгради, което ще насочи спасителите първо към тях. Така че хората в такива сгради е най-добре да не мърдат докато не дойде някой да ги прибере. Разбира се, ако вярваме, че някой ще дойде да ги прибере.

You may also like...

6 Responses

 1. Ico Think says:

  При ЗЕМЛЕТРЕСЕНИЕ бягам надалеч

 2. Spinozna sprincowka says:

  Статията на тоя е горе-долу вярна, ама не си прав за това, че трябва да е “по-вътре в апартамента”. Общо взето при панелките, няма значение къде ще застанеш, част от другите сгради със скелетна конструктивна схема имат само леки вътрешни преградни стени и е хитро да се застане на носещите такива. Обикновено преградните неносещи или самоносещи стени са по-тънки от другите.

 3. Филип says:

  Похвално, че даваш съвети, а не задълбаваш в теорията.

  Имам една забележка за стълбищата. Те обикновено са обградени от стоманобетонни земетръсни стени и са доста защитени. Не са просто закрепени за плочите, нито падат при трус. Тези земетръсни стени образуват ядро, което пада последно.

  Има изисквания големите сгради да се разделят на секции чрез земетръсни фуги, и е абсолютно задължително във всяка секция да има поне едно стълбище – защото ако падне едната секция хората в другата да не останат в капан. Веднага щом свърши първия трус хората трябва да се евакуират по стълбите. Но не и по време на труса, защото може да паднат и да си счупят крак.

 4. nname.org says:

  колкото инженера – толкова и мнения

  моля коментирайте в оригиналния пост, има линк най-отгоре

 5. Филип says:

  По-лошото, че колкото блогъри, толкова експерти.

  Най-добре ми изтрий горния коментар и си се оправяйте както искате. На кой ли му пука…

 6. nname.org says:

  и ти мязаш на блогър, тъй че не роптай

  по отношение панелките митовете, легендите и неяснотите в качеството са повече от фактите, така че трудно може да се формулират общовалидни правила…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *