Преди и сега

Дядо ми е много принципен и почтен човек. Все още вярва, че социализмът е добър строй и ако всеки си е вършел съвестно работата, щяхме да сме щастлива държава. Цял живот е бачкал като инженер на летището и за разлика от колегите си, не е откраднал и една крушка.

Няколко години с баба ми и децата са живяли под наем и са спестявали, после тегли 10-годишен кредит и се включва в кооперация. След работа е ходел да блъска на строежа, замазките и инсталациите си ги е правил сам и не са мръднали.

В замяна на десетгодишния си труд е получил:

– тухлен апартамент в центъра

– 120 квадрата чисти

– добро разпределение: 3 спални и 2 хола, които могат да се обединяват с подвижни врати

– кухня и 2 нормални тераси, трета доста голеяма тераса, на която си сядат да вечерят лятно време

– таванче, маза и гараж с канал, на който разфасова Москвича от време на време

В центъра на карето има зелена площ, която стана футболно игрище, а на 100 метра има парк.

Единственият проблем са лястовиците, които много си падат по северните балкони на тези кооперации, и си правят гнездо колкото и да ги гониш. Като малък много им се радвах, с часове съм ги наблюдавал как хвъркат и пиукат.

Дядо ми и баба ми не са го възприемали като постижението на живота си, а просто като нормално място за живеене на 4-членно семейство. Дразнеше ги липсата на двор и леко ни завиждаха, че сме в къща. Като се пенсионираха отидоха на село и 10 години този апартамент стоя заключен.

Подобено жилище сега в София струва около 200 000 евро и ако си късметлия работодателят ти да е пич, а жена ти не е със широки пръсти – можеш да го изплатиш за има-няма 40 години.

40 години срещу 10 години.

На пръв поглед разликата е само 4 пъти, но в житейско измерение е огромна. Едното е “докато децата пораснат”, другото – да дочакаш правнуци. Ебем ти и живота.

You may also like...

18 Responses

 1. 200 000 евро могат да се спечелят СЕГА само за 1 година! Само че сега, при капитализма, знаещите и можещите печелят, а останалите- тунеядци, глупаци, лентяи и пияници гледат отстрани и подсмърчат. То така и трябва, това е върховната справедливост на капитализма.

 2. hinkoff says:

  Браво на дядо ти

 3. На жена ми шефа за миналата година взе 300 000 евро бонус. Наемен работник в малка фирма с напълно законен бизнес. 10 години срещу 8 месеца – изберете сами…

 4. Суворов says:

  Само тук и само сега Апосотлофф ще ни разкрие как да правим Лди Пари от Нета. 200 000 евро за една година с Луди Пари от Нета!

 5. x says:

  И ти избра да си жиголо, а? 🙂

 6. Лонганлон се валя във фекалии says:

  х, тихо сега, че пак ще почне с лулите.

 7. Mooner says:

  През комунизъма повечето хора свършваха с двустайна панелка след 15 години работа. По принцип не се е пазарувало с пари, които изкарваш, както сега, а се е чакало да се получи нещо на непазарно ниски (дотирани) цени. С две думи чакаш с готовите пари по 10 год. за кола, за жилище, по 10 месеца за банани и т.н.
  Дядо ти е комунист, защото за него е нормално да получи добър апартамент, платен наполовина от държавата, а другите да получат 50 кв. панелка. Сега човекът, разбирам, също е чакал години, довършил си го е сам, спестявал е. Но получаването на възможността да купи такъв апартамент и работата на летището не са били за всеки. Били са за роднина или милиционер.

 8. britney says:

  стига с тия банани, все едно че без банани не може…ай ша ви и банановата република…
  колко семейства живеят в двустайни сега като % спрямо тогава?
  кое по важно – пространството или мат’риала?

 9. Acnapyx says:

  Май повечето коментиращи пропускат една малка подробност – и тя не е носталгията по соца. Обратното, драги мои. Идеята е, че и капитализмът – такъв, какъвто го правим тук, не е западният модел. А банановият.

  Въпросът не е, че някога (не-)уважаемите другари са можели да си вземат 120 квадрата на прилично място. Въпреки че все пак работата на летището подсказва, че човекът не е бил напълно случаен. Но не в това е въпросът, а защо сега дори и на наистина квалифицираните специалисти се плаща далеч по-зле от навсякъде другаде (хайде програмистите да ги извадим от сметката, те май са единственото изключение от правилото). Идеята на промяната беше сега ако не за 10 години, поне за двайсет да можеш да си купиш нещо подобно. Някой сега може ли?

  Има и още една малка подробност – и тя е, че цените на имотите са такива в момента. И предвид кризата постепенно ще спадат. Макар че едва ли някога ще стигнат отново някогашните 50 000. И при това сегашното строителство, да ме извинявате, ама по качество на малкия пръст не може да стъпи на старото.

  С една дума, не че някога е било толкова добре, ама сега не е станало много по-добре, освен за малцина (досещате се кои, и те не винаги са най-добрите специалисти, вЕрвайте ми!).

 10. nname.org says:

  @mooner: нито роднина, нито милиционер, приятелю. може би не си прочел за какъв човек става въпрос. като отидоха на село ремонтираше електроуредите на половината село, въпреки че не му плащаха дори материалите

 11. wakeop says:

  А, има много общи работи между “преди” и “сега”.
  И преди, и сега, за да може някой да спечели бързо 200 000 лв (или еквивалента им в облаги), друг (или други) трябва да загубят… нещо. Или всичко.
  Щото и преди, и сега, ние нищо не създаваме, само си препродаваме разни работи – преди по втория начин, сега от един на друг и през трети, че белким някой друг да е преебаното камилче.
  Щото и преди, и сега, тези, дето са изобретили нещо, измислили нещо (т.е. печалбата е “чиста”) се броят на пръсти, а и рядко успяват да получат адекватно материално изражение на приноса си. Най-често се радват на бонус и потупване по рамото.

  А специално за Апостол – тези, които окензаха Черноморието с бетонните си недомислици и сега хленчат на държавата да им дотира “бизнеса” с нашите данъци – точно тях не ги броя нито за знаещи, нито за можещи. Те са си нагли тъпи копелета и трябва да си много душевно изпаднал, за да ги броиш за пример. Не защото не са били достатъчно предприемчиви да спечелят, а защото го правят на всяка цена.

 12. Апостол изобщо не визира идиотите по морето- те са предимно мутри и политици.

  Има маса хора, които натрупаха милиони за броени години и то по един напълно законен и почтен начин. И най- тъпите българи познават поне трима от тях- Слави Трифонов, Къци Вапцаров, Ути Бъчваров.

  Браво на тях! Ето това са истински бизнесмени, а не като ония- назначените, дето ги уволниха с куршум в главата.

 13. Христо Манолов says:

  …Но не в това е въпросът, а защо сега дори и на наистина квалифицираните специалисти се плаща далеч по-зле от навсякъде другаде (хайде програмистите да ги извадим от сметката, те май са единственото изключение от правилото)…

  Дори при “програмистите” има разлика – дали са в София или в “провинцията”…

 14. Ясен says:

  Апостол много приятно говори за себе си в трето лице, но все пак… Ути, Къци и Пъци са единични случаи, които се броят на пръстите на 2-3 ръце. А има няколко хиляди политически и мутрагентски индивиди, които са основните играчи, и на които ти като преуспяващ бизнесмен, печелещ по 200 000 евро годишно ще цакаш процентче, за да ти върви бизнеса. Самият Иво Каменов, г-н ТИМ твърди ,че морал и истински приятелства няма, откак Комунизмът не съществува. Има тънки задкулисни игрички за лично облагодетелстване на доста голяма групичка от хора – олигархия. То да е един дикататор да се вдигнат всички и да го свалят, ама като са няколко хиляди, които крадат, при това на територията на цялата държава, как да ги свалиш? То в нашата Бананова Република, всичко е бананово. Бананов Комунизъм, Бананов Капитализъм, бананови роби сме и ние, на собствената си държава и на собствените си сънародници….доколкото украинско-турско-испанската Антанта може да ни е сънародник….

 15. nname.org says:

  Слави до колкото чух си продава вилата в Бояна и се мести тука на Мотописта

  Къци вероятно е жив и живее с майка си

  Ути вероятно има хубаво жилище, след 20 години театър, кино и телевизия

  Дим Дуков е един от малкото, замогнали се с акъл и правилни ходове

  Щастливи изключения сигурно могат да се намерят още доста, но останалите 2 милиона какво да правим?

  ПРОГРАМИСТИТЕ нито са толкова много като бройка, нито се справят с по 3 бона заплата, 100 квадрата жилище и нова кола на изплащане и са капо

 16. Ясен says:

  Абе аз не съм програмист, взимам хубави пари и не ми стигат за нищо…около мен пълно с ходещи пъпеши, кауни, картофи, дюли, Пайнер-принцеси с двусрични (максимум трисрични) имена, както и псевдоинтелектуални политици от вида Корнезов (популярно семейство забавни индивиди от вида Homo Sapiens подвид Politicus, характерно за които са спонтанни, необмислени, неподготвени изказвания, способни да уморят човек или група от хора от смях. Този вид е изключително опасен и може да се използва като оръжие за масово поразяване, базирайки се на неконтролируемото му смехотворно въздействие върху Тълпата) и всички те са богати, карат хубави коли, кой ги знае в какви жилища живеят, но при всички положения не са на кредит. Аз им давам интелектуалния си труд, те не ми дават нищо и на края аз живея робски, а те -царски. Чудно ми е дали г-н Апостолов прави и една четвърт от въпросните 200 000 евро/година , че ги защитава? Или и той трупа състояние на гърба на наемни глупаци като мен. Може би наистина е вярно ,че съм глупав, ама сме много такива глупави, дето оставяме куцо и сакато да ни дои…Основно правило на капитализма нали това гласеше? Не е важно да си най-добрият, важното е да наемеш най-добрите да работят за теб….

 17. Ясен says:

  Хесусе! Ама аз чак сега погледнах на г-на Апостолова сайта….как можах да не се сетя за този тесен специалист по интернет рекламите…основоположникът на интернет-пирамидите 🙂 Запиши се на курса ми и Стани богат за 80 дни с Уили Фог, Ники Кънчев, Къци Вапцаров и Софи Маринова….или “Как да научим маймуните да берат банани от брезичката на двора…”

 18. wakeop says:

  Абе то и около мен програмисти бол, че и от София… но не съм забелязала някой да е успял да си купи жилище с 3 годишни спестявания и без кредит. Въпреки добрите заплати.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *