Парад на крадливците

Ситуацията в КОМЕРСИАЛНИТЕ родни информационни сайтове е повече от класическа. Всеки на драго сърце ще ти използва снимката, за да си илюстрира “мариалчето”, но никой няма да пусне линк. Сакън, да не му гепиш читателите. Най-грозно е да откраднеш нещо, което по принцип е безплатно и покрай него да печелиш от реклама.

Посочването на авторство е въпрос на възпитание, на етика, на елементарно уважение.

Правилното “кредитиране” в интернет включва линк. И то линк към автора, а не към сайта-медиатор. Ако аз издекламирам една поема на Ботев, е редно да кажа “автор Христо Ботев”, а не “автор Народна Библиотека”.

newsbg.jpg

Ако не желаеш да надписваш снимки – отиди си ги купи, само не ми казвай, че ще ти се счупят ръцете, докато посочиш откъде си ги свалил. По принцип вестникаря е тъпо животно, за да почне да прави нещо правилно, трябва първо да го види при конкурента си. Ако го питаш защо, ще отдели цял следобед да ти обяснява колко е велик и накрая пак ще се върнете в Точка А – “Снимка: Интернет”. Обаче откраднеш ли му текста – веднага ще ти похлопа на вратата.

Моралните правила не са разписани в нито един закон, но това не значи, че е наложително да се пренебрегват. Липсва изричен закон против изсирането в тролей, но това не го прави по-малко престъпление, при това “срещу човечеството”.

tialoto.jpg

Плах опит за посочване на автор в Е-вестник, уви, без линк:

evestnik.jpg

You may also like...

16 Responses

 1. Longanlon says:

  регистирирах се във вести.бг за да мога да коментирам. искат да си напишеш сайта… но името ти в коментара не е линк към него. айде мерси…

 2. nname.org says:

  кръв повръщам, линк не връщам…

 3. dzver says:

  Самозвани SEO спецове са научили всичките тези сайтове, че изходящи връзки не трябва да се поставят.

 4. dimo says:

  Пич, дълбоко не си прав. В текста на е-вестник има поне три линка към въпросния блог и цитирания материал.

 5. oggin says:

  Хайде пак SEO-то виновно 🙂

  1. Поставянето на линк към източника помага за по-добро позициониране, а не пречи – линкът е релевантен на темата.
  2. Доколкото си спомням същите тези сайтове от време на време се упражняват на тема колко лошо нещо е SEO.
  3. И съм абсолютно съгласен, че не става дума за SEO, а имено за “въпрос на възпитание, на етика, на елементарно уважение”

 6. pro01 says:

  Бекенда може да не позволява линкове на тия места 😀
  Ако не ме лъже паметта, основния проблем с изходящите връзки и SEO-то (аз си го тълкувам като индексиране на потенциално неквалитетно съдържание и съответно понижаване на PR) се решава най-лесно с nofollow?

 7. Gabfest says:

  Аз също не слагам линкове на снимките, защото ги виждам на поне няколко места повтарящи се без да има линк от къде е взета да кажем… Все пак мисля, че е правилно да има, но може би трябва да има и някой сайт, в който авторите да предоставят снимките си и да може да се дава директен линк към тях при ползването им. За сега си харесвам снимки в гугъл, но ако има нещо по подредено и лесно за намиране на снимки както и на техният автор ще ви помоля да споделите!

 8. nname.org says:

  @dimo: не знам колко стоин линка има в текста, но фактът, че не съм ги видял само подчертава нуждата от подписване на снимката.

  може би не ме интересува статията за киселото мляко, а само конкретната снимка на кофичка. това, че сте доразработили темата на Бу не значи, че трябва да й крадете и илюстративния материал

  @про: бекенда винаги позволява линкове, но само където ни отърва, примери искаш ли

  @габфест: повечето снимки идват от sxc.hu и flikr.com

 9. Аз си направих цял плъгин, за да съм “честен” със снимките 😉 А пък хем да има текст под снимката, хем да има името на автора, хем да има и линк към оригинала (хем да се вижда добре и да може да се увеличава):

  http://kaloyan.info/blog/2181/nikolay-vasilev-e-gyz/

 10. nname.org says:

  @Калоян: еваларка, бате! остава и да направиш плъгина публично достъпен

 11. Ами има няколко бъга и заради това не съм го пуснал — да не се излагам 😉 Иначе ако някой иска да го пробва, да каже и ще го пратя.

 12. oggin says:

  Момчета, стига с тоя PageRank, a nofollow е най-противоестественото нещо. Връзките са за проследяване … да кажеш да не се проследи една връзка е ТЪПО ! Това че Google не може да се справи със спама, не е наш проблем.

  Прехвърлете го в реалния живот – Казваш : видях Айфеловата кула … ама ти не оди да я гледаш, оти я мноо убаво ти я обясниу …

 13. Longanlon says:

  винаги са били жалки тия, които говорят за нещо, за статия, блог или квото и да е, но линк не слагат.

  такова неразбиране на web 2.0 е просто смешно – опитват се да затворят чиаттелите си и да им спуснат кепенците – “само ние сме новинари, няма други, не се оглеждай” – сякаш ако някой кликне на линк навънка повече никога няма да посети сайта им ебаси

 14. Ал says:

  И в цялата патаклама забравяте що за типове списват въпросните сайтове. С изключение на dnevnik.bg не се сещам за един “новинарски” сайт, който да има някакво реално отношение към журналистиката. То е преписване, превеждане, преразказване и други с правописни и печатни грешки. Какво остава за признаване на нечие авторство за илюстрация 🙁

  Аз пък съм тъп и слагам линкове винаги. А и не съм журналист 🙂

 15. Веднъж капитал ми отразиха една статия и коректно бяха посочили линк към мене… за другите нямам впечатления. Иначе blogger например по default има nofollow… така че няма да повлие по никъв начин на SERPS

 16. dadaam says:

  ‘Free’ as in free beer.
  Това са все челнове новата, ‘алтернативна’ партия на свободната бира и безплатния обяд.
  Да не забравя герба им е Бай Ганьо.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *