[video] Alain de Botton@TED

Един тих и приятен джентълмен говори за това, как е невъзможно да се успее на всички фронтове, въпреки смазващия натиск на обществото и общоприетото мнение, че всеки е могъл да стане Боно, стига да се е постарал достатъчно.

Ако се чувстваш потиснат и неуспял, това е разговор, който може малко да те поуспокои 🙂

via Green Tech

You may also like...

3 Responses

 1. Acnapyx says:

  Странното е, че той като цяло казва доста прости и всъщност очевидни неща, които обаче навързани в едно цяло, звучат почти революционно – и оборват много от тезите, които се приемат като даденост. Не е като да не съзнаваме очевидните противоречия в правилата, но някак си сме склонни просто да се примиряваме с тях заради нуждата от социализация.

  Друг е въпросът да не залитаме пък прекалено много и в отричането на меритократичното начало – не винаги причината за нашите провали е извън нас. Понякога сами сме си виновни, понякога не. Просто трябва човек да успее да намери баланса между осъзнаването на собствените възможности – и външните пречки.

  Сещам се и за още един пример за абсолютно противостояща на принципа на трагедията среда – блоговете, разбира се. И коментарите под текстовете, в които хората заради самоутвърждаването си се опитват да те накарат да се чувстваш лузър. Не е ли всъщност именно това идеята на човешката комуникация – самоутвърждаване за сметка на другия?

  Мерси за видеото, наистина е чудесно 🙂

 2. nname.org says:

  не мисля, че злобните коментари са същността на човешката комуникация. даже съм убеден, че те се продиктувани от липсата на нормална комуникация

  съдя по себе си – винаги когато съм иззлобявал, е било за човек към който нямам контакт

 3. deflax says:

  ted.com е сайта който посещавам когато изгубя вяра в човечеството. напоследък се случва все по-често…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *