Пресоляване на манджата

или как медиите се потят да превръщат хората, които познавам в чудовища, които не искам да познавам

За да си придаде важност, медията винаги представя госта в позитивна светлина. Неудачникът с неплатен наем става млад обещаващ писател, наркоманът става “култов” ДиДжей, a мухльото, надживял няколко ръководства – “доайен”. Всички заедно жънат световни успехи, точно се връщат от семинар в Карлови Вари и “пробиват” в MTV, в World Chart Express.

Козметични подобрения. Маскарад. Игра, играна от десетилетия. Гледаш лице, а то се оказва маска. Гледаш маска, а тя се оказва лице.

Медиата хваща хората за ушите и ги хвърля в една виртуална реалност. Декорът е различен – за да излязат добре снимките, бръчките са изгладени – с ютия и фон дьо тен, дрехите са модерни – каквито не биха си купили посмъртно. Думите са кадрирани в устата им, грешките – отредактирани, реакциите – заучени.

Медията им се подиргава, докато ги натиква в собствените си калъпи и ги консумира за собственото си едноминутно удоволствие. Дори не им плаща хонорар, само когато ги съблича голи или ги заключва в кутия с камери. Безплатно разменя тяхната наивност за залък от нейната безбрежна лудост.

Прекаленото отразяване поврежда действителността.

Горко им на интервюираните. Образите, които остават са пластмасови отливки на самите тях, бездушни чудовища складирани във прашен склад, използвани декори от един кръвожаден маскарад. Хвани водачите, а стадото ще ги последва само.

You may also like...

6 Responses

 1. voxy says:

  особено любими са ми пробиващите в MTV World Chart Express, което е пълно с лайняна музика, която става само за региона където е създадена, отделно пускат само части от парчетата да не повърнат зрителите

 2. на георги брат му says:

  2 неща: Батмен станал Спайдърмен:
  http://minchev.com/magazine/broj185/SHOW/lord-az=miss.jpg
  чакаме традиционния ъпдейт за външния му вид;
  Капитал търси флаш програмист – повод да влезеш в котилото на другите пионери на блогосферата 🙂

 3. tataf says:

  Поздравления! Това е най-добрият ти текст, досега. Писането всеки ден помага не само на на избора на теми, но и на стила.

 4. nname.org says:

  @татаф: мерси! май не си ми чел архивите, едно време повече се занимавах

  @георги: с “пионерите” се познаваме от време оно… евала на големия шеф, че им е позволил да си занесат Wii и телевизор, повечето фирмаджии не са дорасли за такава демокрация

 5. Свидетели сме на залеза на традиционните медии. Тегаво време принципно, но пък толкова хубаво за нас, блогърите. Честно, чувствам се като истински Гутенберг и Попов, взети заедно. 🙂
  А иначе този ти текст ми навя тази песен, нямам идея защо, но като настроения много си приличат.
  http://www.youtube.com/watch?v=YYfRmahfJTk

  Това е нещо като руския перестроечен “Колега”. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *