Теория на пистолета

Да кажем, че си голям пич, обаче твотят тъп, необразован, див и злонамерен съсед-селяндур започне да носи пистолет. Никога няма да знаеш дали днес ще ти каже “Добър ден” или ще те застреля. А като те застреля, ще е прекалено късно и ще си твъре умрял за да предприемеш нещо. Единственият начин да го умиротвориш е също да се вземеш пистолет. Така си оставаш пацифист, а твоето оръжие става оръжие на мира. Неприятна работа, обаче се случва.

Гледах епизод от “Предателите” по History, където един симпатичен чех го хванаха да говори против Партията. За да отърве панделата, се съгласява да го вербуват и да замине за САЩ. Завършва университет и се внедрява в ЦРУ като двоен агент. За негова изненада, хората в чешките служби се оказват негови съмишленици, желаеши да омекотят комунизма и търсещи някаква промяна. Идва Пражката пролет и всички до един са съдени или изгонени от разузнаването. Той е на служба и се спасява.

Част от българските журналисти, които едно време са сътрудничели на ДС, вероято също са били непримирими дисиденти и единственият им начин да се запазят е бил да “вземат пистолета” и да станат част от системата. Никой не знае колко човека са предали и на колко са помогнали. Но болшинството доносници са били обикновени мерзавци, които са продавали ежедневно народа и колегите си за лесни пари и бърза кариера.

You may also like...

1 Response

  1. dzver says:

    Supernatural обяснява всички такива работи 🙂 Предполагам също и Бъфи, убийцата на вампири, но нея не я гледам.

    Продаваш си душата на дявола 1 път. След това гниеш в ада.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *