Уеб дизайнът не е изкуство

“Уеб дизайнът не е изкуство. Доста крайно, но относително вярно твърдение. Постмодерният човек е свикнал да асоциира думата “изкуство” предимно с естетически преживявания. Уеб дизайнът от своя страна е обречен най-вече да работи, с което се приближава до приложните изкуства. Истински уникалното при него обаче е, че той има един от най-кратките жизнени цикли от всички познати до момента форми на творческо действие. Дори театърът и танцът – смятани за крайно мимолетни, оставят по-значим културен и визуален артефакт от версия 1.078 на някой си уеб сайт. В този факт могат да бъдат намерени две неща. Аз лично намирам нескончаемо предизвикателство за развитие и провокация. Други обаче виждат нерадостна творческа неудовлетвореност. Въпрос на гледна точка и желание за непрестанно действие.”

>>>Георги Линков@.Net

You may also like...

2 Responses

 1. Michel says:

  Май не съм съгласен… 🙂

  Уеб дизайнът е основно функционалност и цел, да — тоест, той не е изкуство в такъв случай — изкуството няма определена цел (примерно, картината на стената няма да ти продаде продукт).

  От друга страна, уеб дизайнът (и дизайнът — примерно, графичният дизайн) понякога навлиза в територията на изкуството — да предположим, че създам красив уебсайт, който не продава нищо, а има единствено за цел приятно естетическо и/или забавно преживяване. Тогава? 🙂

  Ето например, тази илюстрация:
  http://tinyurl.com/yammqeb
  ( via http://optimiced.com/en/?p=739 ) няма определена цел. Не продава нищо. Просто е нарисувана дигитално с Fireworks и е красива. Изкуство ли е? 🙂

  Интересни въпроси… и най-вече, нямат еднакви отговори:)

 2. Crysiss says:

  Определено не е дизайн. След като е направена самоцелно и изразява някакво вътрешно твое виждане, но не се използва за предаването на някакво съобщение до евентуалния зрител, което да подпомага използването й може да мине и за изкуство.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *