Отпуска по американската система

otpuska.JPG

Това, Корпорацията е голяма работа, способна е да превърне и най-дребното нещо в бюрократичен маратон.

На американските ни колеги им се полагат към 10 дни годишно, 2 от които са personal days, могат да се ползват веднага и без обяснения. Останалите 8 са с доста смътен статут. Ако показателите ти през месеца са слаби, могат да ти откажат отпуска, а ако се представяш добре, като форма на поощрение, ти позволяват да използваш до 2 дни от тях.

“Пърформанса” е също доста шантаво нещо, опит да се сложи количествен критерий на субективни неща. Ако например оплождаш крави, и минималното необходимо време за една крава е 7 работни дни, от теб се очаква да “правиш” 3 крави месечно. Ако имаш 2, ти се казва че си на “66%” и може и още, и че таргета ти за другия месец е 3,5 крави, но можеш да изпросиш отпуска. Ако нямаш бик или пък кравите не щат да зачеват – твой си проблем, ще киснеш между задниците им докато свят светува. Или докато Рич Форестър умре.

Процедурата по кандидатстване е доста впечатляваща. Уеб базирана HR програма е инсталирана на фирмен сървър. В нея се влиза и се пуска заявка. На теория. Направиха ни пароли за програмата, обаче не работят, защото достъпът е ограничен по IP. Админът на този сървиз е Бай Хуй от виетнамския офис и така и не стигна до него да ни закачи и нас. Пускаме заявки по мейла.

Документи за кандидатстване за отпуска се подават поне 5 дни предварително . Представляват молбичка и изчерпателен списък със задачите, които имаш и действията, които трябва да се предприемат по тях. Направено е в услуга на колегите, които по принцип не горят от желание да ти ринат лайната, особено ако те няма за ден или два. Те нещата при нас не са от най-спешните. Интелигентния момент в списъка е, че го пишеш 5 дни предварително, докато дойде отпуската, задачите са свършени и проблемите са се сменили. Реално го пишеш 2 пъти.

Шефчето ти се свързва с неговото шефче, който се свързва с неговото шефче и той взема великото Решение. Общо взето се произнася най-големия от тези, които те знаят кой си и дай боже никой по веригата да не ти е набрал.

Ако все още имаш сили и желание, и боговете са на твоя страна, излизаш. Но това не значи, че не трябва да си проверяваш пощата за час-два всеки ден. Ако може и да поработваш от плажа – няма проблеми. Ще ти бъде записано в Досието. Пък на края на годината ще видим, ако си оплодил де що крава има, може 50-100 лева да вдигнем парсата.

Ако работиш за 100 лева на ден, ти се предлага редкия шанс цяла година да лижеш задника на мениджъра си. В замяна ще получиш  еднодневното си възнаграждение. Ебам ти и далаверата. По-добре си пусни малко отпуска.

You may also like...

14 Responses

 1. hdm says:

  Рич Форестър да умре …. 🙂 тва некоя друга отпуска

 2. Михаил says:

  Мда, в това отношение в Европа е чист комунизъм.

 3. Longanlon says:

  ми ако искаш – стой в България ве, в Америка така или иначе не дърпат боб за емигранти…

 4. на мен ми звучи много добре и справедливо

 5. Михаил says:

  Ми аз така правя – тук поне отпуска имам :))
  Е, не е като французите, но става.

 6. Гюро says:

  Човече, яко си затънал в лайната… Това не е корпорация, а концлагер.

 7. Andreytcho says:

  Кофти брат 🙂

  Аз имам 24 дни. За отпуска повече от 5 дни се заявява две седмици предварително. HR формата си работи супер. Трябва да пишеш кой ще те замества ако това се налага, което си е нормално.
  А пък за изненада миналата година получих бонус като за 3-4 дни работа.

 8. Сашо says:

  Също американска фирма – отпуската е въведена в приложението, като си поискаш във формата, прекия ти мениджър (или който го замества, НИКОГА не си без пряк мениджър) получава мейл, по негова преценка иска/не иска обяснение лично/по телефон/e-mail и разрешава. HR-a не е във веригата, каките от финанси и счетоводство получават копие.
  Американските колеги имат между 18-26 дена, според годините във фирмата. Ние сме по КТ. А, и ако си динозавър с над 15г., имаш право на една година почивка без заплата, но ти се пази място, застраховки и “екстри”..

 9. Oleg says:

  Ба си майката, че то почти като в казармата на времето.

  За да излезеш “гарнизон с препиване”, минаваш по веригата- командир на отделение, зам.командир на взвод, командир на взвод, старшина на рота, командир на рота. Един да рече “К*р” и … нема бате.

 10. nname.org says:

  @Сашо: 18 дни са добро постижение, но подозирам, че това включва и официалните празници. в по-богарите фирми е нормално да е по-лежерно

  при нас гледат да орежат щата в US и за това всякакви издевателства над персонала са добре дошли

  получава се комбинация, при която е събрано най-лошото от американската система и българския КТ

 11. Longanlon says:

  nname.org , официалните празници са Коледа и Деня на независимостта 🙂

 12. nname.org says:

  по принцип са 7 дни. ето ти ги за 2009

  • New Year’s Day
  • Memorial Day ( May 25th)
  • Independence Day ( July 4th)
  • Labor Day ( September 7th)
  • Thanksgiving Day ( November 26th)
  • Day After Thanksgiving Day ( November 27th)
  • Christmas Day ( December 25th)

 13. o hai says:

  Значи наш’те американци взимат по бая отпуска, даже наскоро спуснаха директива всички да си вземат по 2 дни отпуска задължително, молба било от счетоводството. Взимат и доста дни отпуска наведнъж понякога, някои–седмица-две, ама като работат, се скъсват–тия хора не са добре.

 14. TNT says:

  не знам как е в краве-оплождащите корпорации, но в нормалните не-кравве-оплождащи корпорации има:

  10-12 празнични дни.

  6 болнични дни – това са дни когато без никаква причина член на семейството или ти се чувстваш болен; когато са 3 или повече подред е хубаво да имаш бележка от доктора си.

  4 персонални дни – тези могат да се използват както ти хрумне, без уговорки или бележки – плаж, ски, тв маратони…

  10-15-20-25-30 – дни отпуска. те се увеличават според стажа, нивото на което си в корпорацията, и в крайна сметка както си се спазарил. могат да се използват лесно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *