Макроборбата при микрото

twitter.jpg

Микроблогването стана незименна част от медийния пейзаж. Остава техническият въпрос – коя платформа ще надделее и продължи да съществува след 3 години. На практика всички правят едно и също, филтритат “големия” интернет и дават социален контекст на оригиналния контент. В по-малка степен служат за мост между личното и публичното простраство – “Нахраних си котката”.

Twitter

Рядко има по-добро от оригинала, но тази услуга се оформя като средище на технологични маниаци и прочие изкривени личности. Не я ползУвам, защото искам да прекарвам по-малко време в гийкосферата и повечко в нормалния социум. Колкото и да ме интересува всяка пръдня на Стийв Джобс, това няма да ми нахрани семейството.

Facebook

се превръща в единствената социална мрежа, обединяваща целокупното световно народонаселение. Тук има и игри, порното и игрите да движещата сила на интернета. Статусите обаче не са толкова добро транспортно средство, на фона на туитовете. Биват заливани от всякакъв бълвоч от игрите, стари клипове, подмолни тестове, но вярвам, че необходимата инфраструктура тепърва ще се изгради. Решаващият фактор са броят потребители, а където е народът, там ще бъде и шоуто. Фаейса е моят фаворит за жизненост след 3 години. Ако не позня ще излязя гол на терасата за ужас на всички съседи.

Buzz

за момента е недъгаво джудже, но такава беше и търсачката на Гугъл преди 10 години. Механичното обединение на всички гугломрежи е добра идея, въпрос на реализация и управленска гъвкавост е Buzz да надмине Туитър по брой потребители и разпространеност. Решаващ фактор са отворените стандарти, прозрачното API и контролът, който би трябвало да бъде даден на потребителите. Фейса и Туита никога няма да разрешат да си експортнеш данните и да си разкараш целия профил, това им е хляба, докато на Гугъл не им пука, възможно е да направят и по-отворена услуга. Buzz е големият претендент за второто място. Ако до тогава не измислят телепатията.

You may also like...

9 Responses

 1. Bloodymirova says:

  На Бъза му трябва един свестен клиент – не си отварям пощата толкова често (щот си имам нотификации). Кисненето в браузъра не ме кефи и при Вълната.

  Фейсбук стана едно голямо село и простотията плъзна и там. Ако още малко си поиграят с privacy настройките ще ме ядосат. Да не говорим, че леля ми и тя си направи профил и сега ме спами 🙂

  В твитър май кисна най-много, макар че и неговия чар почна да се изтърква, че много маркетинг пийпъл се навъдиха, а те обикновено ми бъркат в г… душата. А – всеки, който тръгне да пуска ъпдейти относно к’во има в новия ай-слон бива unfollowed (обезнаСледен, един вид).

 2. nname.org says:

  ВълнАта е ташак и не е предназначена за забавление, а за работа

  в Туита всеки трети акаунт май е на social networking guru и бълва някакви реклами или безполезни линкове

  плюсовете и новите функции лесно се копират, решаващи ще бъдат минусите

 3. Biliana says:

  “Такава беше и търсачката на Гугъл”. А ти, преди 10 години, беше особено пробит и на особено ниво, за да можеш – в момента – да си позволиш да правиш подобен коментар, no? Gimme a break. За останалото съм “за”, без да ме интересува Стив Джобс, по какъвто и да било паралел.

 4. nname.org says:

  @biliana: не виждам защо се гневиш. преди 10 години бях войник и охранявах с Калашника всичко, включително и твоя гъз 😛

 5. Biliana says:

  Ами, вероятно се гневя заради разни задници, но съм убедена, че точно на теб не е нужно да обяснявам за какво иде реч. 🙂 Тоест, убедена съм, защото току-що ме убеди в това. 🙂
  И после, нали се сещаш, че само един не-особено-мъж се изразява по начин, по който се опитва да накара другите да го възприемат като особено-мъж. Опитай с друго. Уверявам те, че настоящата ти стратегия sucks. В който смисъл си поискаш.

 6. nname.org says:

  “Компетентен по всички въпроси” 🙂

  не виждам нещо чак толкова мъжествено в стила на поста. вече 5-6 години така пиша и няколкото ми читатели са ми свикнали на глупостите. зачети се назад и ще видиш много по-фрапантни неща. редовно наричам първенци на естрадата “мръсни педерализирани кучки” 🙂

 7. Я, дискусията е по-интересна от статията:))) Нищо лично, авторе, това е, защото имам клюкарски наклонности, а от друга страна – изброените от теб три нещица съвсем не ползвам. Но пък за разлика от други твои читатели харесвам начина, по който пишеш;)

 8. MacTeP says:

  Хайде и аз си изказах мнението, само че в отделен пост щото стана доста дългичко http://bit.ly/ainnIN

 9. kind_of_a_pimp says:

  аз също съм голям почитател на социалните мрежи. сутрин като стана и туитя редовно. изтуитвам се редовно. като лонгито примерно, събирам си изтуитените неща и си ги слагам на блога. туитишист съм!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *