Какво се случва със световната икономика в 5 минути

С една дума – свършва нафтата.

peakgraph.jpg

Според повечето учени глави, тази година задминаваме точката на максимална продукция на течни горива. Нефт има, но е по-трудно достъпен, изисква повече енергия, за да се извлече или е останал в държави с нестабилна политическа обстановка. Той е суровина не само за коли и електроцентрали, от него се правят пластмасите и безброй други боклуци, с които сме свикнали. Цената на “черното злато”се вдига и джобовете ни се изпразват, автоматически.

Зелената енегрия

е решението за бъдещето, но не и за настоящето. Вятърните мощности са единствената жизнеспособна алтернатива, останалото – соларни, термални, метанови и всякакви – очакват чудото, за момента се изграждат на експериментален принцип, а възвращаемостта  е гарантирана с регулаторни средства, другите източници се облагат с данък, който ги компенсира. Атомната енергия пък не се прави от днес за утре, една централа изисква над 5г за проектиране и реализация. Няколко държави до вчера затваряха мощости, днес решиха пак да строят. В крайна сметка токът е по-скъп за потребителя и “бурното развитие” е изцяло за негова сметка.

Фаза изненада

Модерният човек не осъзнава, а “модерният градски човек” е толкова тъп, че дори не би разбрал този пост. Всяко нещо в “цивилизования” живот е свързано с разход на енергия. От парното до автобуса, от климатика до компютъра. Ако енергията поскъпне с 20%, директно обедняваш с 22%, защото, за радост на Бойко, плащаш и ДДС.

Бедността означава човек да живее на по-малко площ, да се движи по-малко, да консумира по-малко храна, да си носи дрехите повече от 1 сезон.

Фед Флинстоун

За да се бори с идващата мизерия, преди години ФЕД (и след него ЕЦБ) намали лихвите до символичните 1%-0.5% с цел да стимулира “бизнеса”. Бизнес се появи, съмнтелно грамотни предприемачи и корпорации теглеха на поразия евтини кредити и ги инвестираха в третия свят с по-добра възвръщаемост. Ние тук им се радвахме като индианец на цветни стъкълца, а ПЧИ беше приоритет на всяко едно правителство. Част от тези инвестиции бяха смислени и създадоха нови блага, останалата създаде балон в имотния пазар, плодовете на който тепърва ще берем. Пример – Слънчев Бряг.

Така в периода 2001-2008 в САЩ и развитите страни много хора слагаха богата трапеза, на която си изядоха пенсиите, без да разберат. Бяха измамени от собствените си банки и брокери, които със “сложни и модерни” инвестиционни инструменти, умишлено маскираха ясната бъдеща загуба като сегашна печалба. Балонът в имотите и акциите се спука, но се образува нов в областта на публичния дълг, който достига космически стойности и ще доведе до още по-голяма инфлация.

Инфлацията не значи много за фирмите, но значи бедност за хората. И за това си има съвсем ясна и незибежна причина – свършва нафтата и това няма как да не ни се отрази. Може би не съм прав, но не се сещам за друга фундаментална причина за дълговата криза, в която са Южна Европа и Калифорния.

You may also like...

8 Responses

 1. boris_marinov says:

  Ако се водим от горната графика, производството на нафта за 2010 (което е в средата между 2000 и 2020) е едно от най-високите за всички времена, а спад има само в последните 5 години, при това нисък. Според мен този спад е може да се отдаде по-скоро на цялата зелена политика (автомобили с по0нисък разход на бензин, алтернативни енергиини източници и т.н.), отколкото на липса на нефт.

 2. nname.org says:

  тази графика, както и всички останали са ала-бала, защото няма достоверни данни за размера на добива и цените, на които се търгува реално. ако има графика на ценатапетрола за десетилетието, деноминиран в злато, би трябвало да покаже ясно поскъпване

  отделно от Русия идва малко повече газ, който до някъде компенсира нефта

  има голяма динамика на търсенето, предлагането и цените, които по едно време се удвоиха. няма логика едно нещо да поскъпне двойно при максимален добив. петролните компании играят с 5-10г напред, защото им трябват сериозни пари за закупуване и разработване на нови находища, които да подсигурят добива

  тезата ми е, че спадът на покупателната способност в белия свят е причинен основно от поскъпването на енергията

  “зелената политика” също ограбва хората днес, но в по-малък мащаб

 3. Gligi says:

  Чудесен текст, само дето поскъпването на енергията с Х% не води до 1,2*Х% обедняване, а до много повече. Енергията участва в много процеси на много етапи от “производството” на икономиката като цяло и по-реалистично ще е да очакваме много по-голямо оскъпяване, нещо като мултипликатора при банките.
  Графиките като горната имат смисъл за фундаменталните анализи само когато са много изгладени! А онова двойно поскъпване е флуктуация и няма отношение към факта, че нафтата се изчерпва. Ще видим какво ще стане след няколко години. А аз отивам да си покрия сеното за коня, да не го намокри дъжда.

 4. rr says:

  Бедността означава човек да живее на по-малко площ, да се движи по-малко, да консумира по-малко храна, да си носи дрехите повече от 1 сезон. – says who? бедността е културно, географски, исторически и etc. etc. определена. Доколкото знам по статистика мъжът си купува един костюм на три години (става дума за тези, които ходят с костюм на работа). В Япония нашите апартаменти от 60-80 кнадрата са непостижим разкош. И т.н.

 5. nname.org says:

  дефинирането на бедността очевидно може да е тема на цяла книга

  в US средното жилище е 200 квадрата, при това еднофамилна къща, често от дърво. колко ли ток изисква да се отоплява тази квадратура и да се охлажда лятото?

 6. rr says:

  Бая!
  Интересно е какво ще стане и със страните – износителки на горива, когато запасите привършат. Доколкото знам само Норвегия влага печалбите от износ на нефт в специален Суверенен фонд, който ще се харчи едва след като нефтът свърши. А останалите, които разчитат само на износа на горива?

 7. eldred says:

  Съгласен съм с повечето неща от статията, но не разбрах каква е връзката между петрола и ипотечния балон.
  BTW Не знам как строят в САЩ, но една дървена къща с хубава изолация може да се отоплява много по-евтино от нашите панелки.

 8. nname.org says:

  поскъпването и изчерпването на петрола предизвиква трайно и осезаемо обедняване, ФЕД започна да печата пари, за да запази статуковото, но тези нови пари родиха ипотечния балон.

  това е само мое мнение, може и да не съм прав. може да ми се вярва колкото и на другите “икономически анализатори”, които видяха “индикации” за кризата, чак когато им се стовари лично на главата 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *