Умират ли блоговете?

Георги пише: “Отварям блогосферата и със скрола на мишката минавам пред десетки публикации за сладки с канела, пудинг, домашни банички и други кулинарни деликатеси, онагледени с изкушаващи професионални снимки. Между тях още и още снимки на жени с гирички в различни пози, правещи коремни преси или други гимнастически упражнения.”

Реадкцията отговаря: един агрегатор не може да ти бъде представителна извадка на всичко, което става под слънцето. Блоговете са като радиото, което от 100 години насам става все по-добро и по-интересно. Туитосферата и Фейсбук най-често филтрират линкове от блоговете и без тази основа, са едно празно нищо, говорилня. Блог е широко понятие, включва няколко елемента: технология (RSS), стил на изразяване (първо лице единствено число), комуникация и обратна връзка в реално време. Всяко един от тях е все по-вплетен в социалната тъкан и надали вече бихме могли да живеем пълноценно без него. Виж, без Blogger.com може, дори ще ни олекне.

Ако отсвириш целия интернет и започнеш да се информираш от вестниците и Канал 1, твърде скоро ще се почувстваш на едно прекалено чуждо място и ще ти се прииска да си теглиш куршума.

You may also like...

4 Responses

 1. Михаил says:

  Специално блогосферата на Дневник наистина се препълни със снимки на чинии и фитнес-практикуващи. Това не по вина на самата блогосфера, а поради големият спад в честотата на писане на “старите” блогове. Тук и аз се причислявам също
  Което си е нормално, и показва че “умират” част от старите блогове, а не блогосферата. А тази на Дневник, просто не се обновява и често снимащите готвачи надделяват.
  Накрая резултатът че че постепенно отсвирвам Дневнишката блогосфера и си самодобавям блогове в рийдъра.

  И хич даже не умира блогосферата – напротив.

 2. dzver says:

  @Михаил, блоговете се подменят постоянно. Няма какво да милеете за старите блогове, пълно е с нови, а старите пушки се изчерпват 🙂

  Има известен застой / спад в посещаемостта тази пролет, но не мисля че се дължи на спад в общата активност или влошаване на качеството на постовете. Има други обяснения.

 3. Joruel says:

  Добре, да помислим тогава – какви са другите обяснения? Батман, спокойно, твоят блог не се е изчерпал, както виждам, е много забавен дори :)) Thumbs up!

 4. nname.org says:

  на блогосферата специално й липсва редакционна политика. в началото, като ни поканиха бяха наистина 20-30 силни блога и беше добра за четене. постепенно замряха, а се присъединиха още 100+ графоманчета, които някой ги е излъгал, че така ще си вдигнат трафика

  като резултат в момента страницата е чаршаф от примерно 120 екрана и е предизвикателство да бъде скролната – скролбара е минимален и като местиш скачаш през 2 поста надолу

  аз няма опасност да се изчерпя, мен всичко ми идва на “факсове” отгоре 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *