Да си купим домати от чужбина

Пламен информира, че автори на прословутия ребрандинг на Близу са лондончани, което показва една грозна тенденция.

bTV също ходиха отвъд Канала да си купят новата визия, която пак се получи със съмнително качество. Изобретиха символа “ь”, който е © Светите Солунски Братя, all rights reserved от има-няма 1200 години. Да си направиш лого от грешната буква за мен е доста сериозен автогол и означава, че никой по върховете на bTV не пише на български, а по-долните етажи не смеят да си отворят устата.

За българските фирми се оказва по-лесно да извървят “пътя” до Албиона, отколкото да пресекат Витошка и да свършат работа с нашенска агенция. Никой лондончанин няма да им откаже парите, дори може да им поиска по-малко и да им даде боклук, измислен набързо от младши дизайнера. И понеже е “вносно”, значи е “кул”.

В защита на фирмаджиите може да се каже, че понеже се управляват от чужденци, западните студия може би им дават по-близка до тяхната бизнес култура и отношение. Може да се направи сделка и без шефчетата да се напиват и надрусват заедно, сроковете и договорите се спазват и прочие. Обаче кой лондончанин познава нашата графична среда и се способен да докосне “широката славянската душа” – точно никой.

Успешният дизайн изисква усилие и от двете страни, и от клиента, и от разработчика. Иначе се получава “сра на метеното”, познати и изчистени графично символи се заменят с блуждаещи петна и имена, които никой клиент не е способен да изговори.

You may also like...

7 Responses

 1. voxy says:

  логото нa bTV = http://www.bloggy.se
  ако изобщо тази простотия може да се нарече лого

  за blizoo, по-скоро ми харесва ребрандинга

 2. Близу е яко селско име – “близо” произнесено от чирпанлия (или друг източнобългарски селяк). Или е някой, който ближе?

 3. Суворов says:

  Може би имаш предвид “широката памирска душа” или “широката индо-европейска душа”, а не “широката славянската душа”?

 4. Близу не е ребрандинг, защото преди е нямало такъв бранд. Ако бяха направили Кейбълком или Еврокейбъл…

  Затва в Лондон са пили по 8 бири, някой е повърнал лилавата супа изядена на обяд и тъй като всички много са се забавлявали как готино седи на пода в кръчмата са се светнали, че така и така имат да правят нещо от нулата, поне да направят каквото си поискат.

  Те и тва са направили.

 5. capcop says:

  и двете лога са много готини. не разбирам какъв ти е проблема? че не си ги правил ти? айде по-спокойно

 6. nname.org says:

  на мен не ми харесват, ако бяха удачни, нямаше да мрънкам. времето ще си покаже

 7. А дали е смущаващо като звънят на клиентите – Алооо, обаждаме се от Близо. о.О от къдеее? от близо. От колко Близо бе??? (rofl) FAIL!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *