Какво е медия?

Тук се води един безсмислен спор: дали блоговете са медия. А на мен не ми е ясно, какво точно е медия. Такова дефиниране е нужно да се прави единствено в контекста на контролирането и подчиняването на “четвъртата власт”.

Вържи попа да е мирно селото. Попът медия ли е? Ако прави събрания и говори на повече от 20 човека в църквата, попът става ли опасен? Какъв процент от селото обхваща попа – ако е над 50%, може ли да надъха селото да въстане?

Същото е и при един блог, ако го четат малко хора – безобиден. Ако един ден обаче го прочетат 50 000, влиза в общественото мнение и имаме проблем. Валутата, с която борави един блог, е доверието. Дали нещо написано е истина или лъжа, дали е наистина така или е в интерес на някого. Всяка публикация представлява транформация на доверие – дали Eдикаквоси е лошо или добро. Едно време, според вестниците, американските войници се напиваха с кока-кола и се отдаваха на разврат, сега разбрахме, че не е точно така.

Някои бизнеси също продават доверие – например банките. Влагаш си жълтиците там и се надяваш, след една година да я има банката, за да ти върне жълтиците с лихвата. Всеки слух за една банка, особено с български (мутро)собственик, може да я ужили болезнено, за това законът и дава известна степен на защита.

От друга страна Конституцията гарантира свободното слово, правото на всеки да говори каквото си поиска. Стига да е в кварталната кръчма и да го чуват само местните пиянки, а не “широките народни маси”. Можеш да си говориш, но не хващай мегафона. Технологичната революция обаче изненада неприятно “законодателя”. Всеки може да се регистрира във Фейсбук и да облъчва необезпокоявано “публиката” от 1 милион българи с лъжите си. Сергей бил гей – няма такова нещо, Доган не си знае парите – недоказана клевета. Нищо не може да спре неприятните истини да излизат наяве. Единствения филтър могат да бъдат приложените доказателства и направената обосновка.

Впрочем регулацията в хартиения свят също е под кривата круша – собствеността в изданията успешно се укрива от 10 години, жълтите вестници са пълни с клевети за определени хора, а мълчат за други. Не по-малко булевардните “Труп” и “24 паса” сипят помия срещу който им се посочи (дори баща ми имаше честта да опита мръснишката тояга) и пишат тържествени оди за Вальо Топлото.

Та, какво точно е медия?

You may also like...

7 Responses

 1. asktisho says:

  Ето, че спорът не е чак толкова “безсмислен”. Харесвам посоката ти на разсъждение и съм съгласен с почти всичко казано тук. Подобна дискусия не е излишна, защото вади на показ дилемата дали трябва блоговете да се мерят като медии, ама по стария аршин – с правилата и нормите, които важат за печатарската индустрия, където обаче има рекламен бюджет, редакционен контрол и не на последно място – пари от и за публикувано съдържание. Вече няколко години имам удоволствието да се излагам в “публичното пространство” от блога си и от различни печатни издания. Трябва да ти призная, че във втория случай внимаваш много повече какво точно говориш. И няма лошо, но поне ти плащат за това. Блоговете са медии, ала тоя тип медия започна да придобива очертания едва сега, в началото на 21 век. И няма начин да го напъхаме в правилата и нормите, с които се съобразява пресата. Трябват нови правила и норми, които да обхващат целия уорлд уайд уеб. А това не виждам как може да стане: най-малкото не е по сила на местните законодателства…

 2. Аз ти имам пълно доверие !!! 🙂
  Освен това медиите във вида, в който съществуват в момента (вестници, списания, радио, телевизия и т.н.), както знаем са само еднопосочни и нямат качеството на Интернет, а именно ИНТЕРАКТИВНОСТ !!! За това са и така апетитни за властта.
  Скоро им се вижда края !
  На мен лично ми е голям кеф да чета остроумни коментари под някой пост или статия. Не че не ми е кеф да си псувам телевизора по време на новините, само дето никой не ме чува 😀
  Чудна демокрация е в нета, всеки си е за него си и всеки си пише/говори каквото си иска.
  Аз съм много доволен от този факт 🙂

 3. nname.org says:

  @иван: прави си, може би обратната връзка е разковничето.

  аз, ако си продам гъза, веднага ще бъда разкостен в коментарите, а ако ги модерирам, ще бъда оплют по други блогове

  тук не може една лъжа да се повтори 1000 пъти, все някой ще каже “не” и ще спука балона

  Ушевци се канят да цензурират не само блогове, а форуми, сайтове и всичко. за фейсбук и туитър ще ударят на камък, на Зукембер му е точно през кура за едно комунистическо МВР.

 4. Лъчо says:

  Думата медия идва от латински и още от време оно има милион и едно значения. Хората не знаят за какво говорят, ама спорят и дискутират 😉
  Интернет не може да се регулира. В Иран спираха тока в цели градове чак в опитите си и пак се проваляха. И в България са обречени на смехотворен провал ако сериозно се заопитват. Разбира се това си е нож с две остриета – ако от моя блог напиша че изнасилваш бебенца просто ме даваш под съд защото заставам с името си зад клевета. Ако обаче съм технически кадърен, но зъл анонимник става доста по-сложно…
  В блоговете може да има само автоцензура 😉

 5. nname.org says:

  автоцензурата е най-жестоката и ефективна цензура!

 6. Val says:

  Вече и Фродо стана медия
  Любовница надува вувузела на Вито Саръиванов
  http://www.blife.bg/article-3502

 7. Dolce vita says:

  Медия е среда – ясно, точно и просто. Затова не може да има регулация за нея – извън Наказателния кодекс. Само в Нацистка германия е имало Закон за печата, и само в “1984” има министерство на информацията.

  Всичко е медия – и попа в селото пред 20 души, и вестник с милионен тираж, и блог с от 1 до безкрайност хита на ден. Което важи за попа, трябва да важи и за вестника с милионния тираж, и за блога. Между другото и с медиите е като с политиците – заслужаваме си ги напълно. Направи си сметка какви медии процъфтяват тук и защо досега не се е появило нито едно сериозно аналитично политическо списание като Нюзуик например.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *