Како ручаш, брате?

Българските радиа и телевизии, с редки изключения, нямат какво да ми предложат, за това аз, пък и цялата планета, слушаме подкасти. Това са радио и телевизионни предавания, които съм нагласил автоматично да се свалят на телефона ми (200-левова Nokia) и пълноценно ме забавляват, докато пътувам. Някои от подкастите, които следя:

no_agenda.jpg

No Agenda: перфектната доза хумор с елементи на разсъждение, американско сутрешно радио шоу, темите са основно вътрешни новини, но водещите успяват да ги направят интересни. Шоуто е много анти, на ръба на оцеляването са финансово.

Twit и Twig – най-сваляният подкаст в света и отрочето му. Бате Лео води радиопредавания за компютри от едно 30 години и заслужено е на върха. Баше се снимал как тълпата го носи на ръце като рок звезда, а и изкарва завидна сума в края на месеца. Обикновено е той и 3-ма гости през Скайп, снимат го и на видео, но аз предпочитам да го слушам. Говорят предимно за мобилни телефони и нареждат Епъл и Майкрософт.

Rocketboom – видео поредица, забавната страна на нещата. Подраздела Know your meme е задълже

TED Talks – къде без малко мъдрост. видео

Digg Nation – народът на копачите. Добри са, но този русия дебелее и се загрозява прогресивно, което болезнено ми напомня за мен самия.

Stephen Fry’s PODGRAMS – английски есеист, който не е толкова ударен, но си чете нещата с разказвателна интонация и британски акцент. Открехва вратата към едно езиково пространство, където още не съм навлязъл – аудио книгите.

Малко, но от сърце. Следя още много, но на тези имам абсолютно доверие.

Май, трябва да напиша един пост с адресите на фийдовете и упътване как точно се ползват тези неща 🙂

А вие бичите ли подкасти?

You may also like...

7 Responses

 1. Longanlon says:

  аудио книгите мачкат:
  http://kaka-cuuka.com/knigi/knigi-na-angliiski/

  ако намериш Nomad свиркай 🙂

 2. nname.org says:

  @long: за тях трябва повечко концентрация и време, не върви да ги слушаш “с половин ухо” докато караш

  със сигурност имат своето място в мозайката. също и музикалните предавания/сетове

  по какъв точно начин слушаш ти? на какво устройство и как си ги организираш

 3. Laporte says:

  Аз слушам twit почти от началото му. (което беше може би преди 4-5 години). Преди време слушах и подкаста на engadget, но откакто спря, имаше голяма пауза и започна с нов екип, не съм го слушал.
  Интересното е, че онзи ден за първи път си пуснах twit на видео – малко безмислено ми се вижда да се гледа по този начин. Иначе аз го слушам на айпода – тегли се автоматично от айтюнс и се синква директно и така в понеделник обикновено си имам зареден новия епизод.

 4. Longanlon says:

  слушам ги на телефона си, обикновено докато пътувам (не карам аз) или чакам нещо

  забрави да четеш художествена литература обаче. както беше казал един културовед, фантазното съпреживяване е изключително важно, а няма как да спираш непрекъснато за да си представяш действието.

  идеални са обаче за политически, социални и др. нехудожествени книги

  не знам какво имаш пред вид под “организираш”

 5. nname.org says:

  с коя програма менажираш файловете и субскрибшъните? ако ги слагаш един по един е голям зор, особено за предавания

  става и за художествена литература, просто трябва да си много навътре в английския. ако е на български предполагам няма да имаш проблем да слушаш и съпреживяваш

 6. Longanlon says:

  доста навътре съм – не става. просто докато чета обичам да си поспирам на всеки абзац и да си представям действието – което няма как да стане с аудио

  за файлове и абонаменти – не знам, мислех че си говорим за аудио книги в mp3 формат…

 7. Стивън Фрай е много неща, в неделя го даваха по БеНеТе-то 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *