Реформа проформа

Гледах по новините, че мъжете в България живеят средно 7 години след пенсиониране, а жените – около 12. Излиза, че трябва 40 години да “внасям”, за да получа правото да “изнасям” и малко по-късно да умра. Ебем ти и социалния мир. Давай по 300+ лева цял живот, за да получиш колкото да имаш за храна, някой ден. На тази държава хич не й вярвам, а и не очаквам да просъществува чак толкова дълго. Половината млади се махнаха и си оставиха пенсионерите тук да им ги гледаме. Само цигани, кучета и държавни служители останаха, а тях и бой не ги оправя. И трите стълба на пенсионната система – гъза на работника улизат.

Единствената възможна реформа е да се свалят драстично данъци и да се вади Държавата от икономиката. Защото положението е плачевно и последния “мед” в “кацата” го обраха още Станишев и Орешарски.

You may also like...

23 Responses

 1. Кръстю says:

  Кацата остана, и за нея има мераклии 🙂

 2. Кейнсианец says:

  Хайде- спираме всички пращания по социалната система? Що не? Нека мрат, пенсионерите, и циганите да се развият като мафия-нация от бидонвили?! Но все пак, те питам как да напълним бюджета? Дай решение! То само със съкращения, защото реформата, реално не значи съкращения. Това за ниските данъци пък е най-голямата идиотщина. Коя държава се е развила с ниски данъци????????

 3. nname.org says:

  50% от всичко събрано потъва по веригата, никоя държава не се развила при такава ефективност на държавния апарат

 4. BullDog says:

  На Кейсианеца да каже, че не е прав. Ей например ОАЕ нямат почти никакви данъци, пък не се развиват зле 🙂
  Погледнете тук: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_tax_revenue_as_percentage_of_GDP
  В БГ се събират данъци като в развитите европейски държави, пък се предлага държава като …. (сложете каквото ви харесва)

 5. NP says:

  @Кейнсианец

  Ми давай да заколим уФтсъта, не да я стрижем по твоята логика. Що па да не направим данъците 95% от доходите, майната им на хората, ще трябва да изкарат някак си, важното е бюджета да е пълен.
  И още нещо – като не оставяш на хората пари за пазаруване, как смяташ да съживиш търговията, а от там и производсвото и всички свързани дейности – не е ли по-важно това в дългосрочен план, отколкото сляпото пълнене на бюджет, половината от който изчезва яко дим преди да стигне до където трябва?

 6. Кейнсианец says:

  На пенсионерите, също и на тези които взимат заплати като чиновници, 90% от тези пенсии и заплати ще влязат като данъци отново в държвата, ако не и 100% …. Но я намали данъка на EVN, и те ще изнесат повече пари от Бг, без да ТЕЗИ ПАРИ ДА минат през джоба на търговци други производители и ДДС… Без да задвижат икономиката, а само да източат пари от нея.. Иначе, икономиката е нещо като перпетомобиле, но трябва да се спазват принципите на Кейнс. А се са че потреблението ползи за всички, но не и спестяването, защото спестяването е пропуснати ползи, ЗАЩОТО ВСЯКА СТОКА е почти 100% данъци и надценки – и от това печелят всички, освен може би банките и олигархията, също и тези които изнасят пари.. Ал Капоне е хванат за данъци, нали. Ако данъците бяха високи, щяха ли да застроят природата на България? ……… Данъци му е майката! Също и чиновници! Защото чиновниците са благословия. -те мерят нарушенията на закона. Така е в Япония, Дания, ….. Чиновнически държави!!

 7. ImPRESSed says:

  Кейнсианец, обикновено се въздържам от такива оценки, но мисля, че е нужно да си измериш температурата. Притеснявам се за здравето ти.

 8. MacTeP says:

  Кейнсианец заради залавянето на Ал Капоне, започва да се развива офшорното банкиране, като се източват милиарди от американската икономика. Първоначално парите се насочват към Куба, но след промените там паричния поток се пренасочва към разни по-малки островчета.

  На всичкото отгоре глупостите на Кейнс не работят и точно те докарват света до финансовите кризи в последните може би 30 години (да не казвам и повече).

  Ето едно интересно линкче по темата – http://www.thefreemanonline.org/columns/why-government-cant-create-jobs/

  Иначе на колегата горе, даващ за пример АОЕ… не ти е добър примера, въпросната страна притежава стратегически ресурси. Малко несъпоставими са нещата.

 9. nname.org says:

  Кейнсианец, ти да не си Марсианец? Откъде падаш, пич

  данъци и чиновници имаме предостатъчно, а събираемостта е почти нулева, да не мислиш, че Жоро Илиев ходеше с една камионетка с пари в Данъчното, да си внася за пенсия?

  дай да не влизаме в дебати, не си от нашата планета определено

 10. NP says:

  @Кейнсианец

  хайде първо да оправим събираемостта и отчетността, пък след това да покачваме данъци. Иначе прогнозирания от теб ефект ще е по-скоро отрицателен. Защото дали ЕВН ще изнася повече пари поради по-ниски данъци или някой ще краде повече поради по-високи в крайна сметка крайни разултат е един и същ. Даже предпочитам ЕВН повече да печели при по-ниски данъци, тъй като евентуално регулатора може да ги задължи да реинвестират част от печалбата, отколкото да потъват в бездънните джобове на бате и сие.
  И не ми давай за пример Дания. Какъв % събираемост на задълженията има в Дания и какъв в България. И какъв е средният доход в Дания и какъв в България. Повишаването на каквито и да е било налози по време на криза единствено може да доведе до понижаване на събираемостта, вливане на доскоро изрядни платци в сивата икономика и от там като резултат намаление на тоя същия бюджет, за който толкова милееш.
  Без чиновници не може. Но тези чиновници трябва най-малкото да са грамотни за да извършват т.нар. “нарушение на закона”. В болшинството си българският чиновник е неграмотен и не познава и трудно бих казал, че изпълнява добре задълженията си. Тук може и да бъркам, тъй като говоря от личен опит, но всеки един сблъсък с чиновник в България винаги ми е носил негативни емоции и затвърждаване на убежението, че той чиновника не познава собствените си правила и закони, по които работи. Реорганизация и атестации са нужни, но реални. Не е нормално да имаме толкова раздут щат по всякакви учереждения и министерства, но въпреки всичко да е такъв хаос и да се мотат с месеци за елементарни неща.
  Налози в България колкото искаш, без да споменаваме оследните безумни идеи – данък “иновация” примерно. Ако събираемостта на тези налози се повиши, ако отчетността се повиши (да не се краде толкова), ако се направят разумни реорганизации в държавната администрация, то тогава бюджета ще се напълни и без да се повишават налозите над и без това вече непоносимата за обикновенният човек граница.
  Повече налози -> по-голяма сива икономика -> по-малка събираемост -> нужда от повече чиновници -> по-голям бюджет и после ? В началото?

 11. NP says:

  т.нар. “нарушение на закона” = т.нар. “мерене на нарушението на закона”

 12. Кейнсианец says:

  Исках да реагирате остро, .. дали съм го постигнал, не точно, защото не получих необходимите въпроси!?! Къде съм сбъркал? Къде сте прави? Дали нашата страна не е вече по този модел, който вие желаете, и точно заради него сме на това дередже? Нали десет процентният данък щеше да оправи събираемоста?? Но нали няма сива икономика, също и никой не би си признал че е крил данъци!!

 13. Кейнсианец says:

  преди една година – може би, един десен мрънкач, един от тези дето тръбят че българският народ е неефективен – като работник или изобщо като човек, ……… Та този, твърдеше че внесли техника и ноухау от Ирландия, тоест създали са същите условия, но работниците пак били неефективни, два пъти били по-малко производителни, българските шивачки срещу ирландските, да ама не…. Да ама НЕ… Защо някой отбор не намери футболист като Лео Меси, за по-ниско заплащане, много по-ниско.. -Хеи Десни! Вие ефективните ги разболяхте или изгонихте в чужбина. Давам този пример, за да кажа къде е проблема в администрацията, тоест чиновника дали е ефективен и защо не е. …… Свилене, колко ни е администрацията сега, и преди 100години, на глава от населението. ХЕИ са чиновници, отдавна не съм виждал такива.

 14. nname.org says:

  пропускаш изобретяването на компютъра. декларацията ми в НАП отива с 1 клик на мишката и се обработва автоматично, не са нужни 10 човека да пишат бумаги и да бият печати

  ако всяка служба беше така, армията от чиновници щеше да може да бъде уволнена и пратена да шие тениски на Лео Меси 🙂 или друга по-смислена дейност

 15. Кейнсианец says:

  Чиновници решават дали в даден район има застрашени ендемични животни или растения. “Преброяването на дивите зайци” – оказва се че и комунистите са идиоти, както и тези другите сега.. Има всякакви чиновници. И всички са полезни. Ако не са някои, добре, нали за това имаме парламент – да реши.. Но примера с компютъра, не решава нищо, защото дали спестява ИЛИ харчи!? Например един чиновник измерва разни покриви, отстояния, безопасност, и то на място. Компютри и каквото и да било ако спестява нещо, ОКЕЙ, … още по-добре?!! Аз съм ОБЕКТИВИСТ!!

 16. NP says:

  Къде си сбъркал? Мисля, че много хора го показаха къде – в предвиждането на последствията.
  Дали 10% данък щял да оправи събираемостта? Не. И 1% данък няма да я оправи. Събираемост не се оправя с намаляване на данъци. Ако някой го е вярвал в това, съжалявам, наивно са го подхлъзнали. Докато има безнаказаност ще има несъбираемост.
  Нямало сива икономика? Това, че някой персонално не признава че крие данъци не значи че не съществува. Има си статистики за това, които казват, че има.
  Ти разглеждаш само едната страна на въпроса – за големината на данъците. Грешката, която ти я показахме е, че е добре да разглеждаш големината на данъците заедно с процента събираемост и отчетност (кражби). Докато не се вземат мерки с/у другите два елемента, сляпото вдигане е безмислено и даже вредно. Особено в моменти на криза.
  Също така разглеждаш въпроса за чиновника само като такъв. А какво ще кажеш за раздутият щат на МВР примерно?
  Както не си прав и за примера с компютъра. Попитай който и да е от успешните частници, погледни в историята на индустриализацията – автоматизацията на процеси е в дъното на успеха на доволно количество от тях.

 17. Кейнсианец says:

  Дай пример с автоматизация? Дай аргумент защо смяташ че МВР е с раздут щат? Дай пример за слава икономика? Иначе за другото си прав, и аз съм го казал, че скритите данъци не МОЖЕШ ДА ГИ НАПРАВИШ ЯВНИ, КАТО НАМАЛИШ ДАНЪЦИТЕ ДВА ПЪТИ, А СИВАТА ИКОНОМИКА ДА Е ДЕСЕТ ПРОЦЕНТА… – ЗА ДА СТАНЕ НЕЩО, ТРЯБВА ДА ИМА 50% слава икономика и всички да са морални. ………. ……… Дай пример за частна компания която е спестила администрация с помоща на компютъра?? Компютъра не може да е много полезен, защото се явява проблема със сигурноста, а и освен това спестява само ходенето на данъкоплатеца до данъчното – и какво от това, и как ще се разбере дали някой е честен???!!??

 18. Кейнсианец says:

  ‘СЛАВА’ – се получило, имах предвид – СИВА!

 19. vesela says:

  пффф, Кейнс ще се обърне в гроба…
  @Кейнсианец, що не пробваш да водиш счетоводство “неавтоматизирано” – само с хартия, молив и ръкавели, без комп, без калкулатор, м?
  btw, пише се “помощТа”, и на български има пълен член, все още, доколкото знам

 20. Кейнсианец says:

  Весела, подкрепям компютрите, и още как, но май не намалят персонала, въпреки това – да на техниката!!

 21. Кейнсианец says:

  Обобщавам, какво исках да кажа, …… Заплатите и пенсиите на чиновниците и пенсионерите, ще се влеят отново в икономиката, тоест ще се върнат отново в бизнеса…. А спестените данъци на Васил Божков – НЕ, НЕ, НЯМА ДА СЕ ВЪРНАТ… Също, и всички МОЛОВЕ, СЪЩО ЩЕ ИЗНЕСАТ ПАРИТЕ /СИ/ НИ.. Банките също!!

 22. nname.org says:

  Марсианец, айде чупката вече. Комуникацията с тебе е крайно безпредметна

 23. Марсиянец says:

  Плащането на пенсии днес в България е нещо като вътрешен дълг, кредит взет от пенсионерите – когато са работили и внасяли в държавата, дали е имало пенсионни фондове или не, няма значение, държвата е направила дълг към тези хора, вътрешен дълг, сега плаща лихвите по този дълг, няма как, как плаща – към чужди кредитори, но по-добре че е вътрешен – щото така парите остават в Бг…. Е очаквах да ме разбиете с аргументи… Все пак съм само от Марс…. Нали.. Не е толкова страшно.. Отлитамммммм

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *