Списанията тип “Яки”

Грубо, екосистемата на списанията може да се раздели на три части: Женски, Мъжки и Яки. В женските пише за плетиво секс, козметика и клюки, в мъжките има голи жени и редки коли, а Яките се опитват да бъдат хем умни, хем да се продадат на рекламодателя, което е принципен конфликт и винаги изисква една допълнителна доза мерак и изобретателност, за да оцелее във времето.

Яките списания имат мисия да воюват с Чалгата, чрез мълчание. Тя не съществува за тях, а за нея те наистина не съществуват. Мара Отварачката знае столицата на Франция, даже е пяла там, но за нея това са 3 от 150-те корици на будката и никога не ги е докосвала. Въпреки целия този метролайфстайл, общата аудитория на тези списания в момента е колкото населението на Смолян след промените.

Умните списания таргетират умните читатели, а това е територия трудна за печелене и лесна за губене. За заветните 5 лева трябва да си винаги бодър, самокритичен, една стъпка напред. Ако се оядеш, одрусаш, омързевилиш и почнеш да смяташ всичко за бащиния – мерси, беше ми приятно, бунището на историята е пълно с редакторчета като теб 🙂

Union Media

стартира като Unison Media в далечната 1993, Унисон беше фирма за пиратски дискове и касетки, чиито шеф (Макарона?) беше растрелян. Преименувано по-късно на Union Media, списанието беше (сравнително) оригинално и в него пишеше доста за музика и общи приказки. Мартин Захариев взе пазара в ранните години на Демокрацията. Не се наемам да коментирам от къде са крали и преписвали, но ги поздравявам, че са рискували с нещо ново.

egoist_cover.JPG

Егоист

беше наследника Обединената Медия, ребрандирането през 1996 е било наложително поради уникално тъпото име на първото списание. Списанието но спечели с уникаления си стил и остана в историята с впечатляващ авторски екип през първите години – Карбовски, Ина Григорова, Нойзи, Сашо Жеков и други. Изданието беше авангардно, дебело и за период от 4-5 години беше “умът и сърцето на нацията”. Схемата на Егоист беше да пробутва новите лафове от Центъра на Града на читателите от далечната провинция – Дружба, Каспичан, Обеля, Кюстендил. И се получаваше добре. Отваряш го и си казваш “имаме нещо общо”. С времето обаче парите заминиха страстта, а качественият текст беше изместен от “лайфстайл” алабализми. Дали успехът поквари хората или Захариев си вирна носа, нямам идея, да каже някой който е бил там. От списанието останаха само спомените. Преименува се на Ego и окончателно издъхна.

Матрин Захариев направи с хора от екипа още няколко нелоши “разселки” – High Flights, Списанието на Mtel и (ранния) Playboy, Maxim.

Jazz

беше добро попадение за времето си, но Пламен не се беше погрижил за разпространение в провинцията, което му е изяде главата по мое мнение.

Intro 

стартира мощно и няколко години беше по-егоист от късния Егоист. После премина през безброй трансформации, фабули и концепции, стана модно списание, нямаше го с години по будките и последно пак се завърна там, но като витрина на неудачниците. Тити Папазов, Камен Во, Любен Дилов и кой ли още не беше слаган за корица и се получи нещо като антология на “Б” групата. Кой би искал да чете за тези досадници, вместо да ги разстреля? Кой е следващият, Руслана?

Едно

може да се похвали с Една добра дълголетност, вече 7 години съществува. Не знам коя година влязоха под чадъра на Економедия, но това ги спаси и май някъде споменаваха за 5000 тираж. Последно списанието стана двуезично и ще има 4 броя годишно, не точно живот, но поне съществуване. Страниците в него, които ме интересуват бяха около 4 – тези с мненията. Като цяло там фотографията измества текста, а аз съм по-ретро читател и не давам пари за празни страници. Поне организираха голям брой читави партита. Също както при Интро, сайтът на изданието деградира с годините и рано или късно ще стигнем до съобщението за неплатен хостинг 🙂

Harsh

списанието беше доста достоен наследник на Егоист, в категория самиздат, додрапа до 3-4 броя. Не можа да захапе, защото дори да имаш силен продукт, без връзки не можеш да влезеш на този пазар, трябва 5 години предварително да започнеш да си пиеш уискито с рекламодатели, разпространители, брокери на влияние и прочие блюдолизци. А ако вместо това козиш с деградетата от квартала – просто забрави.

Лайта

сe очертава като единствен представител на жанра, който има сигурно бъдеще. Никога не е бил “сам” на пазара и не е ясно дали би оцелял там, но като допълнение на Капитал е достатъчно добър, а имиджа на вестника сигурно помага доста за пред рекламодателите. През годините имаше възходи и падения, доста редактори се смениха и донесоха идеите си, които стигаха поне за 1-2 месеца смислено съдържание след тяхното встъпване в длъжност. Може би трябва да ги въртят през 6 месеца 🙂 Може да се дискутира дали съществуването на силно “безплатно” издание като Лайт оставя въздух на останалите играчи на пазара, които се опитват да скачат на летвата на 5-те лева, но се достига до тегави философски въпроси от рода на “кому е нужна цялата тази планина от хартиена тъпота”.

Безплатните издания

Канапе, Freestyle, Vice, Една седмица в София – дават част от качеството на “премиум лайфстала” срещу нула процента от цената. Определено имат бъдеще, но е въпрос някой да седне да ги разработи.

You may also like...

21 Responses

 1. aneef says:

  Само Вайс що така в кюпа?? Те са баш сериозна работа…

 2. nname.org says:

  щото не са ми попадали, не знам къде се разпространяват

 3. Longanlon says:

  забравил си Метрополис, което по едно време излизаше успоредно с Егоист и беше доста адекватно

  имаше още едно но го забравих как се казваше, таглайна му беше “списание за културисти” – от “култура”, сещаш ли се

 4. aneef says:

  Метрополис си беше харабия адекватно, бях го забравил. Обаче помня кофти хартия и като цяло тъпо изпълнение покрай добрата им идея. Изчезнаха ми тия списания, някой забрави да ми ги върне. Оттогава избягвам да давам, избягвам и да искам, че и аз също забравям. Убеден съм, че не е нищо лично и съм убеден, че пак се заплеснах харабийската….

  Милев, Вайс е преди всичко на http://www.viceland.com аз го открих 9-12 месеца преди пилотното им бг издание и бях впечатлен… После като рзбрах, че ще излизат тук така се ентусиазирах.
  много са ми силни на мен, но тва го казах вече http://en.wikipedia.org/wiki/Vice_(magazine)
  и http://www.vbs.tv/ майна…. Малко са отвъд “семица в софия”

  обичам ви, но спирам да се обяснявам като ученичка ;; утре пак
  и само Ботев Пловдив!!!

 5. desitka says:

  Freestyle и Една седмица в София са си сериозни проекти, с добри пари. Лошото е, че Програмата могат да печатат програма, но не могат да хванат духа на София както конкуренцията им – просто в редакцията работят провинциалисти, натиснати от един унгарски психопат.

  Канапе бяха продукт на майни, които имат идея какво е мейнстрийм, но нямат идея как се прави продаваем продукт. Нещо като да си пиеш с деградетата от главната в Пловдив, ама нищо повече.

  Vice са супер и дано да не изчезнат

 6. nname.org says:

  Метрополис ги бях забравил, те май само година просъществуваха

  Freestyle вече ритна камбаната… а в Програмата няма много текст

  Vice не бих се кьорил да ги чета от сайта им, с този дребен шрифт. баси, безплатно списание е в крайна сметка

  • aneef says:

   дае, все забравям за шрифта.
   сайтът им има ctrl и + поне, на хартия тоя финт не действа 🙂 а си е нужен на моменти.

 7. voxy says:

  Едно, Интро, Лайт от скучни по-скучни, като Лайт ако излезе сам на пазара е сигурно че ще изчезне
  В Егоист имаше 1-2 статии които можеха да те изкефят на макс и дотам всичко останало пълна боза, май това което си написал – че е светвал “читателите от далечната провинция” 🙂 е причината да са го издигнали в култ и постоянно да реват носталгично за някво си списание

 8. Dolce Vita says:

  От всички изброени съм фен само на ранния до средния Егоист, Една седмица в София (издавано от създателите на Егоист) и Максим (списвано и редактирано от хората от ранния Егоист, вече пораснали). Лайта ми е гейско (макар да се прави от един от Егоист), а другите не съм ги забелязала дори с нещо интересно.
  С четири думи – липсва ми ранния Егоист.
  🙂

  • nname.org says:

   Богданчо не е в Лайта до колкото ми е известно, а Максим е друга категория вече, защото има и голо

   • Dolce Vita says:

    Това значи е най-доброто, което се е случвало на Лайта, откакто се отърва от Мира Лазарова – екс-Нейнска.

 9. Longanlon says:

  сетих се, онова за културистите се казваше SAX

 10. Toni says:

  За новия Ролингстон? И тези географските….? Българското Одисей май изчезна?
  Всъщност всичко бг изчезва

  • nname.org says:

   музикалните и географските са друг жанр. има разлика между оригинален текст и преводи

   Макс, Максим и Плейбой превзеха “лайфстайл” нишата, а за останалото има интернет

 11. m1nd says:

  Добро обобщение. Хвърли един поглед на това видео, което бях постнал преди време. По темата за “яките” списания е, но чуждестранните.

  Иначе преди две години бях тръгнал да пиша ревюта на новопоявяващите се лайфстайл недоразумения на пазара като Списание Ю, Списание Upgrade, MyLife Magazine, Cream Magazine, но ентусиазмът ми изчезна. Заедно с някои от изброените издания 🙂

  • nname.org says:

   тези 4-те съм имал късмета дори да не съм ги чувал. със сигурност не са надживяли първите няколко броя

 12. SoupDragon says:

  няма нищо общо с лайфстайла, хартията му е коХти, понякога може да ти се стори твърде елитарно [да не кажа претенциозно-надуто], но ако наистина искаш текст, който става за четене си купуваш ЛИК.
  l’europeo е другия ми фаворит – само дето също не попада в графата “яки” – прекалено е яко. 🙂
  поздрави!

 13. Niko says:

  От всички списания съм чувал само за Егоист, под чувал имам предвид го четях когато можех да заделя от ученическите джобни. Говорим за ранните издания. По едно време се появи Мишо Шамара на корицата и нещо се счупи в мен. И в статията и в коментарите като прочетох тая работа с провинцията се засегнах, ама като се замисля си е май вярно. В този период харесвах и шоуто на Слави, така че се питам как ли ще реагирам на едно списание Егоист в 2012та и за какво ще се пише в него.
  Останалите списания не съм ги чел и не съм ги чувал дори, от 2003 не живея в България, или ха ха не живея в провинцията. Та чудех се какво мога да чета в Интернет, дори и да е платено, което малко или много наподобява Егоист. Интересни статии, от време на време интервюта, малко дрешки, мода ала бала без разцепващ се комерс. Без радикални теми, без политика и без мрънкане. Какво може да се препоръча?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *