Прожект Манагемент

Бидейки практик, а не теоретик, се учудвам как покрай управлението на проекти се е заформила цяла една нова религия. Торби с новоизмислени термини, таблици с алабализми, многотомни фреймуъркове, курсове, сертификати, школи и биещи се философии се надпреварват да обяснят как от точка А  се стига до точка Б.

Scrum звучи най-близо до нашенския темперамент и разбиране за работа, като неговата основна идея е да намали бюрокрацията, която създават останалите методологии и тайно се изказва против техния смисъл.

Scrum

Изключителната популярност на Scrum (не само в софтуерната индустрия) се дължи на неговата простота и лекота за внедряване. Методологията дефинира само организационни и социални практики, оставяйки свободен изборът на управленски и технологични.

Scrum процесът се състои от отделни итерации, наречени спринтове. Обикновено дължината на спринта е един месец. В края на всеки спринт се инсталира версия на системата. Провежда се среща с клиента и се преминава приемателен тест.

На последващото обсъждане с клиента се оценява резултата от разработката и се набелязват целите за следващия спринт. На отделна среща на разработващия екип целите се разбиват на задачи, всяка задача се оценява като време и се разпределя на някой от разработчиците. Задачите се записват в специална таблица, наречена backlog, която се обновява всеки ден и показва количеството оставаща работа до края на спринта.

По време на спринта всеки ден се провеждат т.нар. правостоящи срещи (standing meetings). Тези срещи продължават от 5 до 15 минути и се провеждат всеки ден в определен час. На срещата всеки от екипа абсолютно неформално разказва за три неща:

 • какво е работил предишния ден,
 • какво планира за предстоящия ден
 • какви проблеми е срещнал, които му пречат да работи.

На срещата се обновява и backlog-ът като се отбелязва свършената работа. Ако се идентифицират някакви проблеми, те се решават колективно. Важно е да се отбележи, че това не са срещи за отчет пред ръководството, а за синхронизация (самоорганизация) на екипа и разкриване на потенциални пречки в работата. Специфичните практики на Scrum са:

 • Ежедневни правостоящи срещи (Standing meetings)
 • Backlog: списък със задачите за текущия спринт и тяхното състояние
 • Burndown chart: графичен еквивалент на backlog, показващ оставащата работа в проценти или работни часове
 • Самоорганизиращ се екип: екипът не следва предварително раздадени задачи, а всеки негов член се стреми да допринася за постигне целите на спринта – всеки ден всеки си взима задачи, за които отговаря
 • Работни срещи и обсъждания с клиента и с екипа след всеки спринт

Scrum е добре развита и документирана методология. Има и сертифицираща процедура.

Оригиналният пост с повече информация >>

You may also like...

4 Responses

 1. инж. Батков says:

  “сертифициран скръм-методолог”

  хммм…

 2. ss7 says:

  Въй , не те е срам. А какво ще правят ордите от мениджъри ?

  Между другото описания начин на работа май е подходящ само за малки (макс 20-30 човека) фирми. При по-големите мениджърите са неизбежни… , отгоре на това и се размножават 🙂

 3. BullDog says:

  Баце, на книга всичко звучи прекрасно, в реалитито … не е баш така. Ей там, на дира има един форум за програмисти, отиди да почетеш, да се позабавляваш …
  Например, цитат: “Та относно аджайла искам да отправя благодарност към всевишния, че го е измислил. Първо искам да кажа че няма такава тъпотия. Откакто работя по аджайл, работя 3-4 пъти помалко а всички остават с впечатлението че се скъсвам от работа, на всичкото отгоре и пращат благодарствени писма на шефа ми за моята всеотдайност. Как да ви кажа работя от 11 до 4 …”

  И още един, който трябва да се разглежда съвсем сериозно:
  “Има хиляди начини да напраиш добър софтуер, за съжаление всеки един от тях изисква подобаващо количество умни хора. Браво на ентусиастите, дето продължават да търсят начин да го избегнат това изискване.

  Иначе “аджайла” си е бизнес, много приятен. Книжки, консултации, коучинг, конференции… скоро се сетих, че вероятно и в секс индустрията има много мегдан за аджайл продукция.

  Искаше ми се да издиря един твит на аджайл чичката, дето беше синтезирал всичкото нещо в една думичка – think. Иначе булшит бингото не спира, лийн, канбани(?!)…

  • mayon says:

   Просто немаш идея колко съм съгласен с теб, бивайки сам опитно зайче на внедряване на скръм у нас 🙂 Но, за разлика от “слак” подхода на повечето народ, гледам да си свърша работата, че тя мен си чака.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *