Фейс-ни последствията

Фейсбук е тук и ние, уеб дизайнерската паплач, трябва да се съобразим и приспособим


500 милиона логнати потребителя – мокрият сън на всеки уебажия. Играта се промени и

“малките” сайтове стават почти ненужни

Ако клентът  е примерно актьор или фризьорски салон, общо взето не му трябва отделен сайт, една фен-страница би му осигурила всичко необходимо – да качи снимки, видео, да постне някаква новина, да си обнародва работното време и професионалната биография. Дори би постигнал трафик, който извън Фейсбук е невъзможен за неговите възможности и ще скача до тавана при всеки коментар от Таня Боева. Не трябва да знае какво е домейн и хостинг, средствата за контрол са ясни и преведени на безброй езици. Да си регистрира някъде една поща и тича.

“големите” трябва да станат още по-големи

за щастие все още има хляб за нас. Плащания, сложни интеракции, излъчване на реклами и прочие главоболия, с които на Фейсбук още не му се занимава. Сайтовете, които искат да печелят, трябва да са направени специално и да са една идея по-добри от Фейсбук, което вдига летвата, обема работа и (да се надяваме) заплащането. Комерсиалната нива изисква здраво оране, за да роди нещо. Извън социалните мрежи остават цели сектори като хазарта и порното, които генерират милиарди онлайн, но са спорни от морална и юридическа гледна точка.

Съжденията важат и за Туитъри, Бъзове и прочие социални чекии. Принципът е еднакъв.

Големият недостатък

на Фейсбук е това, че Зукърбърг е лаком гъз и иска да погълне целия интернет. Вднъж вкаран, контентът на фризьора не може да бъде изкаран и остава собственост на мрежата. Може да бъде изтрит или използван по друг начин без предупреждение, което може да счупи повече от една ножица. Днеска имаш сайт, утре нямаш нищо, пиши на Бойко Борисов да пише на ФБР.

В крайна сметка

по същество дизайнерът е комуникатор. Неговата роля е да пренесе идеята от една среда в друга, а не да запълни някакво пространство с картинка, която изглежда “модерно” и да го изкоди на HTML. Средствата за работа се променят, но целите, методите и хората остават същите. И пак трябва доста да обясняваш, защото клиентите точно започнаха да попроумяват Интернетъ, пък той пак се промени.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *