Сексът продава, а Градът – още повече

Ялова парясница с криви крака. Така биха определили Кари Брадшоу в Горна. Но очевидно утопията за жена на 40, която си ляга с нов мъж всеки епизод допада на мнозина. По темата виждам издадени цели 2 книги, а световното величие Сидни Шелдън дори е написал/написала книга-менте с героиня Тили Багшоу.

Колко лесно едно откровение се превърна във фалшива илюзия за милиони.

You may also like...

13 Responses

 1. Но и в Горна гледат “Сексът и градът”, нали? И преди да се омъжат, момите мечтаят да са като нея и говорят свободно за “Маноло Бланик” и “Кавали”. Колко лесно е лицемерието, бих казала аз. 🙂

  • nname.org says:

   момите имат различен морал от бабите си и не обсъждат хората, защото са прекалено заети да носят кавали и да свирят на кавали 🙂 второто води до първото, повечето си знаят интереса, но има такива, които от малки гледат сериала и вярват, че това е истина и в манхатън всички пички са по 45 килограма

   • 🙂 а ако решиш да живееш в бг като в “сексът и градът” – или хайде, поне да говориш откровено за секс като в сериалчето – си точно “ялова парясница с криви крака”.
    щото то едно е да въртиш кавали, друго е да носиш “кавали” и да имаш подходящото към подобни марки луксозно отношение към живота. тук е страната на илиенци. и няма секс, а ибанье. а град изобщо, ама изобщо няма. “селото се оказа в града”, както знаем. та къв секс, къв град…

    • enchev says:

     “…да имаш подходящото към подобни марки луксозно отношение към живота” – мила, що не вземеш да се гръмнеш, твърде много дразниш с буржоазната си прямост.

 2. Мунчо Педро Алфонсо says:

  Виктория, ти и хората като теб сте плебейската черга, която продавачите на “луксозно отношение към живота” и лайфстайл бълвоч попринцип тъпчат и ще тъпчат още дълго.

  Най-забавно е, че си написала на блога си, че си феминистка.
  Каква феминистка си, подкрепяйки консуматорския менталитет и сериал, портретиращ жените като сексуални обекти и колекционерки на обувки? 🙂

  Надявам се да си на 15, защото ако не си и носиш такъв акъл – тежко ти, лол.

  • Мунчо, сама си купувам луксозните неща, които обличам. Объркал си се. Аре не ми доказвай думите. Да, феминистка съм. И обичам лукса. Феминизмът също така е луксозно отношение към живота, което мога да си позволя. Харесвам и сериала, защото в него жени говорят откровено и правдиво за секс и не са сексуални обекти, а сексуални субекти, ако ме разбираш.

 3. Мунчо Педро Алфонсо says:

  Виктория, лукса и лайфстайла са неща, към което бедните (както в буквален, така и в не-буквален смисъл) се стремят.
  Феминизмът – луксозно отношение към живота?
  Феминизмът е преди всичко хуманизъм, а не деление на обекти и субекти.

  А това, че сама си “купуваш луксозните неща” не те прави с нищо по-различна от останалите нишки в голямата черга консуматори и хора с безсмислен живот, които гледат сериали, купуват си лукс и миришат на лайфстайл. Чергата, дето капиталистическите собственици един път я опъват с някоя “остроумна” рекламна кампания, и после цял живот тъпчат. Енджой, ‘дето се вика. 🙂

  • Longanlon says:

   Алфонсо, радваш ме 🙂

  • Мунчо, изобщо не знаеш за какво говориш. Ти просто като всеки патриархален български шопар си уплашен, че жената може да е нещо повече от придатък, инкубатор и обслужващ персонал. Леле, иска да носи хубави дрехи, да прави секс и да има смисъл на живота. Каква гад!

   • Мунчо Педро Алфонсо says:

    Виктория, не съм очаквал нищо друго от теб, освен виждайки, че нямаш с какво точно да ми отговориш, да преминеш на лични обиди 🙂 Реда за бедните духом (и не само духом) ли те настъпи по мазола?

    Красотата и иронията в тази ситуация е, че аз ти обяснявам, че въпросния сериал работи против интереса на жените да бъдат равностойни партньорки, а ти ме наричаш с имена.

    Мила, криворазбрана цивилизацийо! Мили, недоразбран феминизме!

    Виктория, бидейки неспособна да погледнеш отвъд пределите на носа си, ти пропускаш един основен факт: сериалът подкрепя равенството на жените и мъжете не като партньори, в контекста на интимна връзка или в обществото, а равенството им като… консуматори. Покупателна сила. Извор на доходи. Всеки би трябвало да има правото да купува/консумира каквото си пожелае, нали???

    В този контекст всичко се слага на тезгяха – повехнали 40 годишни някога-прелести, любов, семейство, деца, секс, брак, бъдеще, минало, настояще. Всичко е за продан и консумация! Ако не ти харесва, ето, по-надолу на сергията има още, имаме богат асортимент от мъже/жени/обувки/дрехи/чувства. Взимаш, консумираш и изхвърляш, когато ти омръзне.

    По същия начин ти, Виктория, си минала покрай рафта с житейски ценности, взела си опаковката на която пише “феминизъм”, прочела си на две, на три съдържанието и инструкциите за употреба и къде разбрала, къде не свъсем, с усмивка на лице си отнесла пакетчето към вкъщи. Въпрос на време е да ти омръзне, да намериш нещо друго, “много яко”, “много истинско”, “много вярно” и да захвърлиш т.нар. от теб “феминизъм”.

    Какво следва от всичко това – ами нищо особено, нищо невиждано и нищо, което не се случва всеки ден около теб и с теб самата. Един свят пълен с нещастни хора, които работят работа, която не харесват, за да изкарат пари, които им трябват за да си купят неща, които да ги направят щастливи (в рекламите така казват, нали??) и да им помогнат да спят с други хора, за да не бъдат самотни.

    Обречени сте – обречени сте целоживотно на това, на което сами сте се обрекли – животите ви да нямат смисъл извън консумирането на хора и продукти и т.н. Обречени сте да се опитвате да запълните вътрешните празнини с поредния чифт обувки, нова парцалка или полу-познат красавец/красавица в леглото.

    И да пискате “ами да, мога и ще го правя, защото съм свободен/свободна да го правя”.
    Не сте. Не си свободна. Където има обекти и субекти, няма свободни/равни хора 🙂

   • enchev says:

    “…да носи хубави дрехи, да прави секс и да има смисъл на живота.” – радвам се, че хубавите дрехи и секса осмислят твоя.

 1. September 30, 2010

  […] се коментари в предния пост, за това ето и моето мнение. Сериалът се гради върху […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *