Сексът и Гладът

Заформиха се коментари в предния пост, за това ето и моето мнение. Сериалът се гради върху нещо искрено и ново – сексуална свобода и еманципация, жени, които са силни, смели и хващат Живота в ръцете си. Но за 6-7 сезона и два филма това е изчерпано, изопачено и превърнато във фабрика за опасни илюзии. Сериалът е относително реален и повечето подрастващи се заблуждават, че това е истина. Момиченцата искат да носят същите рокли (до дълбока старост), а момченцата ходят да се предлагат на по-засуканите каки и ядат шамари. Ето как изгледжа положението от нашата комбанария:

Плюсове

+ жените говорят открито за сексуалните си влечения

+ героините не се притесняват да споделят леглото си с всеки непознат. Това на нас мъжете ни е идеално

+ запознава мъжката аудитория с идеята, че жените също имат либидо и правят секс за удоволствие. С повечко маризене се избива това

+ добрият стар флирт се превръща от сантиментален порив в еднократен секс с неприятни последствия. Това е груб мачизъм, срещу който биха се обявили 90% от мъжете

Минуси

жените  в този сериал се държат като мъже, а мъжете – са просто путки с второстепенна роля, вибратори в костюми. Това го има и в живота, но не е толкова често, не всяка жена е толкова тестостеронна и си бръсне сутрин мустаците. Досущ като мъжете, героините никога не са в цикъл, а “заведението” е отворено 24/7

Любовта не съществува или се пребуледува до към средата на епизода. Принцът на Бял Ролс-Ройс съществува, но е женен за скандинавска моделка

– създава се фикция за женското приятелство, по подобие на мъжкото. Ако към група от 4 привлекателни жени се приближи готин мъж, всяка ще го поиска за себе си и рано или късно ще се скарат. На екрана обаче не е така, там има мъже на корем и съперничеството е табу. Отделно никой мъж не спи с повече от една жена от компанията, което също е нереално

– властва илюзията, че с подходящите дрехи и обувки може да си “актуална” и над 40 и да забиеш всеки минувач. Един вид може да си си млада до пенсия. Кожата не се сбръчква от толкова грим, косата не окапва от перхидрола, а хирургическите намеси винаги са безболезнени и чудотворни.

жената няма детеродна функция, само Дългата забременя по погрешка и го набутваше на бащата да го гледа, после изгони и бащата. Би трябвало и четирите да са в менопауза и да мислят над въпроса дали им се умира сами в старческия дом

– в сериала Сексът е издигнат в култ и единствена житейска цел. От него са ампутирани нелицеприятните моменти – хигиена, венерически болести, мъже-психопати (София е пълна с тях), болки, не съвсем приятни пози и техники. Защо никога не си говорят за “Абе твоя кара ли те да гълташ?”

– героините са сираци, нямат родители, братя, умиращи баби и дори по някой братовчед, за който да трябва да се погрижат. Даже не им се налага да карат кола. А Манхатън е безкраен и пълен с млади мускулести мексиканци

– като във всеки сериал, материалното не съществува. Работата не ги уморява, хубавите просторни апартаменти падат от небето, а парите извират отвсякъде. Кари пише една колонка, а харчи колкото Тръмп

– водещият проблем пред повечето жени е как да останат слаби. Сериалът насажда един идеал за визия, при който тялото е като скелет, но бюст пак има – силикон, подплънки, какво ли не. Ако 5% от жените имат такъв ген, то другите 95% нямат и вместо да се освободят, това им насажда още повече комплекси. Сара Джесика Паркър може да е голяма симпатяга, но е толкова съсухрена, че на живо никой няма да я погледне

– ако беше истина, за 2-3 години щяха да си намерят мъже и да се кротнат. Но понеже е сериал, трябва да се удължава безкрайно и търсенето на свестен мъж се проточва вече десетилетие. Това за мен накланя целия смисъл в една опасна плоскост и фалшифицира цялото начинание.

You may also like...

45 Responses

 1. Ани says:

  Абсолютно вярно! 120% съгласие с горния постинг.

 2. legrandelf says:

  Браво, мейт!

  Като само 0.1% некорекност (относно бебетата). В крайна сметка и онази Шарлът се случи с деца, май две. Дали ги ражда, дали ги осинови, не помня – но тя искаше деца.

  Другите са ясни…

  “Дългата” забременя, “Дъртата” още повече загоря, а “(и)Деалистката” продължава да разтяга локуми в книгите си 🙂

  • nname.org says:

   Поне 6 години/сезона Шарлът беше осмивана и ебавана заради опитите си да се задоми, заслужило си го е момичето!

   Повечето реални жени са като нея, а останалите 3 напредват към графа “курви” 🙂

 3. Лъчезара says:

  Хех, сега остава да напишеш и разбор и за сериала “24” и как влия е на подрастващите момченца и на порасналите, но прости мъже.
  Ако някой приема някакъв сериал навътре, и се опитва да живее по него това си поради неговата собствена ограниченост.
  Иначе, по някои от точките си съвсем прав. Обаче по мое мнение сериала като цяло носи огромна полза, защото ще се учудиш колко мъже това име е първия сблъсък с идеята, че жените и те имат либидо и обичат да правят секс. Все пак им минава през ум идеята 😉

  • nname.org says:

   много добре си го формулирала, ще го вкарам като положителна точка!

   24 – не съм я гледал тази боза. ЦРУ/Полицейските не ми влизат хич, след Декстър – ряпа да ядат 🙂

 4. nick says:

  Зъл, бее… Но си прав.

  Всъщност идеята на сериалите е да не отразяват действителността (всички знаем колко гнусна е тя, нали живеем в нея), а да действат като реклама – вижте как е в сериала, значи всеки може да го постигне. Затова вървете и харчете, яжте, пийте и се стремете към по-висок стандарт. Задължително купувайте “винтидж” дрехи и аксесоари, маркови и задължително последна колекция, защото иначе сте демоде. Малко или много сериалите – това е чалгата на телевизията, на която подражават не 40-годишните, здраво стъпили на земята жени, а 16-годишните лигли.

  Въпреки това филмите ме кефят 🙂

 5. Nostromo says:

  Много се израдвах на ревюто! Конкретиката е желязна! Някои констатации ме събориха под масата! *thumbs up*

 6. Manuelle says:

  Много, много добре написано. И го казвам като донякъде фенка на сериала.
  Плюсовете за мен са:
  – свежи лафове, особено в последните сезони.
  – идеята, че четири жени могат да са приятелки, без да си издерат очите. Да, доста измислено е, но не е лошо да се вземе поне малък пример.

  Минусите:
  – фобията от това да имаш деца. Децата са представени като затруднение, ненужен товар, станал погрешка. Жената, която отчаяно иска дете, е представена като куха лейка.
  – това, че героините наистина са като “сираци”. Някъде по трасето майката на “Дългата” умира, тя си поплака и толкоз. Може би ние сме с различен манталитет, но на мен това ми се вижда направо нереално.
  Относно модата – в скъпите дрехи и обувки няма нищо лошо, ако можеш да си ги позволиш. Няма жена, която да не иска възможността да има подобен марков гардероб. Друг е въпросът, че с една мижава колонка в седмичник няма как да стане.
  А за външния вид – само Саманта се приближава до определението “красива”. Но пък показват, че не е нужно на 40 вече да приличаш на торба и че да се поддържаш не е непосилно. Никоя от тях няма силиконови импланти, за други процедури не знам. Но със сигурност се скъсват във фитнеса, което всъщност не е лошо.

  • nname.org says:

   едно парче дърво и едно парче кожа не може да бъде цел и смисъл на съществуването ти. дори и да са сандал и да струват $500. Ще напълниш една стая с такива и какво, ще умреш щастливо?

   вещоманията и модата са проекция на Сара Джесика Паркър върху Кари и са част от реалното в този сериал

 7. Гюро says:

  Интересен анализ върху сериала. Единственото, което е притеснително е, че за да стигнеш до такива дълбоки прозрения, вероятно не си изпускал много серии през последните 6-7 сезона.

  WTF човече?!

  • nname.org says:

   бях си изтеглил първите 3-4 сезона, с оригиналното аудио са забавни

   после съм гледал много малко, колкото да установя, че нищо не се е случило

   не съм гледал филмите и не съм чел книгите, съжелявам 🙂

 8. mayon says:

  Кога успя да изгледаш толкова много серии на сериала, че да напишеш такова задълбочено ревю ? 🙂 Нема ли шампионска лига за теб ? Гледал съм няколко серии покрай любимата, но не можа да ме трогне. Па и в крайна сметка кво ти пука ?

 9. Longanlon says:

  Сериалът като цяло, както и двата филма по него, е просто продължение на приказките за принцеси и пепеляшки, с които са израснали стотици поколения жени.

  Животът е безпроблемен, ябълките падат от дърветата, принцовете идват на крака и осигуряват каляски, най-хубавото на живота е бляскавата сватба и заради стъклената обувка (или 100 чифта обувки) е центъра на действието и драмата.

  Преди 40 години списание Космополитън (идейно на него се базира сериала и то започва тия тенденции) е било на място, иконата на модерната жена, говорейки свободно за секс за една нощ, множествени оргазми и жени със собствено мнение. Сега обаче то, и сериала, са като прахосмукачката – едно време е била супер як подарък за всяка жена, ама сега е малко кофти да я подариш на гаджето си…

 10. Чакай, чакай. Малко не е така.

  мъжете – са просто путки с второстепенна роля, вибратори в костюми. – не е така. просто мъжете са еднакво важни с жените, а не първостепенни. но това преведено на български е точно както казваш. ако един мъж не държи поводите и не командва в бг го обявяват за путка.

  Любовта не съществува – не е вярно, напротив. Всички мацки в този сериал търсят любовта и не правят компромиси с нея. А централният сюжет е точно около Голямата любов на Кари и Мистър Биг. Всъщност така започва сериалът – в първа серия той я пита дали е била влюбена и докрая на сериала тя разбира какво означава това.

  може да си “актуална” и над 40 и да забиеш всеки минувач. – а защо не? само по анадола жената престава да е актуална извън детеродна възраст. защото по анадола се търси инкубатор, а не жена, която може да ти бъде равностоен партньор.

  жената няма детеродна функция – не е вярно. просто се признава правото на жената да избере да няма деца. какво лошо има в това? всеки има право да реши как да си прекара живота. и раждането на деца не е единствен смисъл на женския живот.

  Сексът е издигнат в култ – не е вярно. просто жените в този сериал ИЗИСКВАТ ДОБЪР секс. Това на балканския мачо се струва прекалена претенция.

  героините са сираци, нямат родители, братя, умиращи баби и дори по някой братовчед, за който да трябва да се погрижат – това е вярно, това и аз съм го писала много отдавна още.

  материалното не съществува – не е вярно. уморява ги работата, но пари имат защото всички работят престижни скъпо платени професии.

  водещият проблем пред повечето жени е как да останат слаби – наистина ли вярваш в това? във всеки случай това изобщо не ми е водеш проблем. е така се появява анорексията.

  за 2-3 години щяха да си намерят мъже и да се кротнат – ти наистина ли вярваш, че жените живеят за това да си намерят мъже и да се кротнат? не сте манна небесна, избийте си го от главата. вече не.

  Сериалът е хубав попкултурен продукт, който покрай това да рекламира разни неща показа на жените, че имат стойност и без задължително да са с някой мъж. Знам колко плаши това българския мъж, но такава е истината.

 11. nick says:

  Вики,
  българския мъж отдавна не приема за обида мнението (често пъти – недоклатено като коментара ти) спрямо манталитета, оная му работа и анадолския му произход. Повярвай ми, всяка жена с толкова много претенции, описани по-горе, накрая си остава сама у дома, и зяпа “Сексът и градът”, обвинявайки мъжете, че… че какво, че тя не е като героините от сериала.
  Я се стегни и посрещни живота?

  • Ники, изобщо не ми пука как приемат коментарите ми патриархалните типове. Аз просто не движа в тяхната компания. А жената с претенции накрая си осигурява хубав живот, а не се примирява с каквото дойде. Както вероятно на теб ти се иска, щото сигурно нямаш какво да предложиш.

   • nname.org says:

    Начинът, по който се заяждаш, навява на мисълта, че при тебе в момента има Град, но няма Секс!

    Дай малко шанс на мъжете, така и твоя Тузар ще се намери да те пита дали си влюбена 😛

    и не казвай, че всички сме прасета, защото баща ти и брат ти са същите като нас 🙂

 12. nick says:

  Ех, Вики…

  Жената никога не може да си осигури това, което иска, защото не знае какво иска? Ако може:
  – мъжът й да е путка, за да не я засенчва, и да може да му завърти главата с един минижуп и олющени токчета.
  – едновременно с това мъжът й да е представителен готин пич – за да натрие носовете на тъпите й приятелки с него.
  – да е достатъчно добре осигурен, за да я глези с подаръци.
  – едновременно с това да не изкарва повече от нея, за да не й създава комплекси.
  – да готви, пере, чисти, гледа деца и работи едновременно.
  – едновременно с това да е мачо и супергерой.

  Аз лично харесвам твоята позиция – личи си, че си жена с характер, която мисли и има мнение – поздравления! Аз не нападам теб лично, а за “средностатистическата жена” която мрънка срещу “средностатистическия мъж”. А по поста ти съдя, че си 1. кисела, щото нямаш каквото искаш, 2. се сблъскваш само с мъже-путки. А мъжете отдавна не са само това – излез навън и ще разбереш. Ние също имаме претенции, и не е толкова лесно да ни ‘преметнете” както едно време.

  Но понеже се отплесваме в лични нападки – сериала и филма са ок, но вместо да покаже на жените към какво да се стремят, ги озлобява спрямо мъжете. Ти да не мислиш, че мъжката част не би приветствала бурно в живота всички жени да са като четворката мадами?

  Целувки.

  • А, ще постигнем разбирателство. Не, не съм кисела и имам каквото искам. Но винаги ми е много смешно когато някакви мъже, които изобщо не бих погледнала, ме плашат как няма да ме погледнат, защото съм имала претенции. Ми аз съм си на нивото на претенциите. А кухите лейки са ми ясни, не ми ги обяснявай.
   А това, че искате всички мацки да са като четворката мадами не е съвсем вярно. Искате, ама ако може да си умират за вас каквото и да правите. Да си ги заробите, да виждат смисъла на живота си само във вас и в това да родят деца и да си ги ползвате както ви скимне. Аз ходя навън, та затова знам какво става.
   България е изключително патриархална страна. А за да има Сексът и градът трябват свободни хора. Тук такива много няма. Както и друг път съм казвала – толкова сме малко, че се познаваме поименно.

   • nick says:

    Тъпото е, че си права. Признавам за патриархалността, но това само прави още по-смешни жалките опити на жените да се изкарат независими, след като са възпитани и израстнали в такава среда. Това е даденост, реалност, и няма как да я обвиним. А повечето жени се превръщат във вкиснати кучки в опитите си да покажат колко не им е нужен мъж. Всички знаем обаче, че това не е вярно – вкл. го казват и в сериала 🙂

    Хубавото е, че жените като теб са малко, което ви прави ценни.

    Но знаеш ли как се смея зад всяка с троен задник, намъкната в евтини тесни дънки, с голо кръстче и подпухнали сланини отгоре, която си мисли, че понеже е ЕМАНЦИПИРАНА, значи всички трябва да й лижат пръстите на краката от благодарност, че е жена. Това се опитвам да кажа от самото начало – много големи претенции имат жените, ама като се стигне до това да предложат нещо, което отговаря на изискванията им, повечето започват да обвиняват мъжа срещу тях. Така е по-лесно, аз те разбирам защо го правиш 🙂 Но не е честно някакси…

    А за заробването, ползването както ни скимне и подобните – не искам да падам толкова ниско, че да доказвам колко не си в час със съвременните, цивилизовани и доста по-умни мъже, за които говориш, и с които явно си обкръжена, след като така добре ги познаваш 🙂

    • Този образ, който описа – на тройния задник, който се смята за еманципиран – е неверен и не съществува. Това е куха лейка, която обикновено успява да си върти на пръста разни мъжлета и окото й не трепва. А когато една жена каже на мъжа си – пич, не ми се наливай постоянно, не ми изневерявай и прави по-хубав секс с мен, щото иначе ще те пратя по пътя – тогава често я наричат троен задник с претенции, ако ще да е 39 кила.
     Жената няма нужда просто от мъж, който и да е, колко да не е сама. Има нужда от мъж, заради който си струва усилието на съвместния живот, щото то си е усилие. Но в патриархална среда се смята, че трябва да се примирява с абсолютно всичко, защото най-важната й реализация е като съпруга и майка.
     Не са смешни тези жени, които се мъчат да живеят съвремено. Просто им дойде времето и у нас. Малко са, плахо се заявяват и обикновено ги окарикатуряват както и ти направи – че са грозни, дебели, непожелани и кисели. Ако пък са пожелани – са курви и мъжемелачки. Изключително манипулативно ги борят. Но на мен не ми пука, честно да ти кажа. И като кажа, че патриархалните шопари не струват, това никога не го казвам на свестните пичови, които струват, и то много. И за които бих положила всякакви усилия, за да ми останат в живота. Но свестните пичове обикновено не обиждат жени, дори да не могат да ги траят. 🙂

   • none says:

    Оха, Вики щом почна да цитира себе си, работата стана дебела.

    “Както и друг път съм казвала – толкова сме малко, че се познаваме поименно.”

    Не, сериозно, само по това изречение трябва да ви е ясно за какъв човек става въпрос.

    • nick says:

     Не барайте Вики!!!
     Поне знае какво иска. Повечето други “кифли” мрънкат че искат разбиране, съчувствие, подкрепа и кавалерство, а като им го дадеш, ставаш мухъл и охлюв. Вики поне е агресивна в това, което преследва, и има мнение (за разлика от 95% от жените.)

 13. asktisho says:

  Пич, засилваш се напоследък. Това е някакъв Ренесанс! Харесва ми. Продължавай все така!

 14. Нещо ми е досаден тоя сериал, успял съм да изгледам не повече от 3-4 серии. А и тия четирите не знам на кого харесват, на мене ми излъчват антисекс.

  Но иначе браво за анализа, в десетката е 😀

 15. Manuelle says:

  Има един огромен проблем с независимостта.
  Фънки го беше казал много добре – ако си мъкнеш сама торбите и можеш да ползваш дрелка, не очаквай от мен рози и серенади.
  Преди някоя “феминистка” да се нахвърли, да поразмисли върху тази фраза.
  Става така, че е риба, ама цаца и цаца, ама риба. Уж равноправие, секс като мъже, почти равно заплащане, самостоятелност, независимост. От друга страна се изисква кавалерство, джентълменство, нерядко романтика, отношение към нас “като към жена”.
  Странно е жена, която приема и определя себе си като феминистка, да има “Сексът и градът” за феминистки. Напротив, той е анти-феминистки. Жените са вагини в скъпи обувки, интересуващи се почти само от външния си вид. Мъжете пък са елемент задължЕ, без тях епизод не минава.
  В крайна сметка този сериал натрапи на българската жена много илюзии и грешни разбирания – куул е да нямаш деца, но да си с мъж, който те е направил на луда калинка, примерно…

  • Знаеш ли, една от основните причини да е невъзможен Сексът и градът в България е, че почти няма такива пичове, като в сериалчето. Ама такава липса ги е хванала, че не е истина. 🙂 Тука имаме небръснати шкембелии, които говорят на “ма”. Забелязал ли си как всеки втори български мъж е бременен в шестия месец? И разправя за голямата риба под големия камък.

  • Мунчо Ангел Педро Алфонсо Петров Ивайлов says:

   “Странно е жена, която приема и определя себе си като феминистка, да има “Сексът и градът” за феминистки. Напротив, той е анти-феминистки. ”

   Бре, и друг стигнал до същия извод като мен! 🙂 Или може би, и аз съм стигнал до същия извод като други. Както и да е, вярно е.

 16. Manuelle says:

  Виктория, много сори, ама за какви пичове ми говориш?
  Тузара беше женен и изневеряваше с Кари. Страдаше от хроничен страх от обвързване. Караше я да виси във фоайето на блока му като проститутка, даже я бяха сбъркали за такава. Това ли е пичовщина? А това в крайна сметка е основната сюжетна линия.
  Забелязвам, че имаш много ниско мнение за мъжете в България. Или не гледаш като хората, или си в ужасно грешната среда. Не знам къде живееш, но аз всеки ден виждам добре поддържани, приятни и възпитани мъже. Не, не са като излезли от филм. Просто са истински.

  • nname.org says:

   Мануелке, ти си от наште! 🙂

   • nick says:

    … бе и аз съм от вашите, ама не мога да не се съглася на моменти с Вики. Момичето ме кефи, щото е права в доста неща – и за шкембелиите, и за “ма”-то. Дайте да не си кривим душите, вижте какво е по улиците и кръчмите и кафетата.

    От друга страна – ако ще описваме мъжете – дайте да обрисуваме и жените. Същите като четворката от сериала – в България те с право биха наречени “кифли”. Скюзми, ама по цял ден да се чуди кой парцал да си купи, и в кое кафе да се вмъкне, и каква още драма да си измисли (“той не ме обича”, “обича ме не когато аз искам” и “обича ли ме въобще”)… това със сигурност не е жената, която бих преследвал.

    В сериала се кефя на Саманта. Да, тя е “курвата”, и се гордее с това, и може би защото не е лицемерна в това, е най-силния персонаж. Останалите – работохоличка-адвокатка, майка или влюбена гъска – никой мъж няма нужда от такава в къщи. Те се чувстват по-добре у дома с вибратора…

    • Manuelle says:

     Nick, то си е до избирателна пропускливост. Избираш да допускаш простаци, да ги чуваш и да им обръщаш внимание – те това се получава.
     Но ако си с акъла си такива хора не ти влизат в работата. Те са само фон, третото борче в декора.
     Всичко е въпрос на преценка и не на последно място на самочувствие и себеусещане.

 17. 8bit says:

  “Тука имаме небръснати шкембелии, които говорят на “ма”.”

  клише at its full power!!!

 18. Петър Иванов says:

  Оставям феминизма да се развива в България докато шибам 16-годишни тайландки в сапунените салони за 30 лева на ден.

 19. voxy says:

  Супер тъп и досаден сериал пълен с грозни жени.

 20. Лита says:

  “Защо никога не си говорят за “Абе твоя кара ли те да гълташ?”
  сещам се един епизод, в който Саманта се оплакваше, че спермата на някой си била много гадна на вкус и другите мацки я съветваха да му дава здравословна храна.. почти целия епизод беше за това 🙂

  “жената няма детеродна функция, само..” – две забременяха – Шарлот (плюс осиновеното китайче) и Миранда

  иначе за останалото съм съгласна с теб 🙂
  а колкото до втория филм – бях тотално разочарована – гледах до половината, но всичко беше една голяма полирана реклама на Абу Даби.. :/

 21. Bea P. VV says:

  Струва ми се, че някой се изказва без да е гледал задълбочено сериала ;). Май без изобщо да го гледа. Много грешки във фактологията май-май и липса на всякаква информация за живота в Манхатън. Мисля, че сериалът е трън в очите на всички мъже с комплекси за величие и сбъркана представа за жената като ебект без право на мнение и глас. Тези мъже обичайно боготворят Калифорникейшън – обратната страна на монетата. А за феминизма…. уау… свикнала съм хората да не знаят значението на термина, както и еволюцията му, както и не знаят какво е суфражизма, от където всъщност тръгва феминизма.

  Във филма всички е фактологично – от заплащането на дума във Вог, през печалбите от книгата, през оборотния апартамент и т.н.

  Бих посъветвала всички – вместо за заемате позиции срещу позиции, вникнете в някоя и друга позиция, може да поразберете нещо.

 1. September 30, 2010

  […] много добро http://nname.org/2010/09/30/%D1%81%D0%B5%D0%B…%8A%D1%82/ в Любими преди 16 секунди edno23.com Начало контакти […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *