Долу Интернета!

Това не е законодателна победа на родното МВР. А хипстърско движение в Щатите. Редица лошо облечени млади хора решават да живеят без интернет, защото така им е по-добре и е по-кул.

От една страна ги разбирам, това е доста добра форма на протест срещу обществото и “аналоговият свят” се превръща във филтър за цифровия – във вестника ще прочетеш само най-смислените неща от блоговете, по телевизията ще видиш най-смешните клипчета, по радиото ще чуеш най-пробивните групи. Също запазваш и комуникационните си умения: можеш да водиш нормален емпатичен разговор, да се обадиш по телефона на братовчед си, да напишеш едно изречение на ръка. Анджелина Джоли не пипа компютър, но направи светована кариера от “Хакери”.

От друга страна, ако не си тотален интроверт, би ти било скучно. Ще виждаш хиляди хора, които тичат нанякъде безпричинно по улиците, старата медия ще те третира като бройлер – ще ти слага антибиотик в храната и без да си болен, само и само да наддадеш добре и да си готов за момента, в който трябва да бъдеш заколен. Ще бъдеш принуден да общуваш в тесен кръг, да живееш на малка територия, ще се маргинализираш, понеже всички останали са “в Матрицата”. Трудно ще намираш работа и любов. Ще те лъжат и съдират финансово на всеки ъгъл, защото няма да имаш представа за истинската цена и стойност на нещата. Малко или много ще станеш като циганите –  неграмотни, прости, бедни и неадекватни, хранещи се с остатъците или на безплатен пансион по затворите.

В крайна сметка, ако не можеш да наемеш хора, които да влизат вместо теб,  “изключването на кабела” може да бъде само тинейджърски бунт, но не и устойчиво във времето поведение. Защото което не ни убива, ни прави по-силни.

You may also like...

6 Responses

 1. Longanlon says:

  “във вестника ще прочетеш само най-смислените неща от блоговете, по телевизията ще видиш най-смешните клипчета, по радиото ще чуеш най-пробивните групи. ”

  Ти като че ли никога не си чел вестници, гледал телевизия или слушал радио… Точно обратното се получава – масовите медии са точно това – масови, направени за масата. Нещата, които те излъчват/публикуват са избрани да се харесат на средния човек, който уверявам те, не си ти – ако беше, щеше да гледаш Листопад и Стъклен дом и да точиш лиги на плейбойските снимки на лили иванова, а пишката ти да става, когато по Хоризонт пуснат братя Аргирови или по Дарик – поредния денс “хит”.

  • nname.org says:

   разсъждавам от позицията на хипстъра в този момент.

   например в старите медии единствените споменати фейсбук групи са тази против Веско Маринов и тази срещу конеподобната Мис Русе

 2. keipax says:

  И все пак ако разсъждаваме върху смисъла на “протеста” то той е и имено срещу това да си зависим от интернета, за да не ти се случат нещата от абзац 3.

  Оф тука става заигравка като оная с яйцето и кокошката.

  Бахти ти и хипстерите, ниедни!

 3. Суворов says:

  Дано се множат гнъсните хипстъри, така ще има повече Интернет за нас. 🙂

 4. деница says:

  Повече ми прилича на реакция/протест. Когато се сблъскаш с човек,който по скайпа или gsm-а поръчва на жена си да му направи сандвич,а тя е в съседната стая,почваш да се питаш накъде отива светът.

 5. enchev says:

  Ами да, ако не беше интернета нямаше да пожъна мъдростта на супер интелигентните ти размисли, като примерно тези горе. Прав си, че и безкрайният уиздъм на фейса също щеше да ме подмине. Който няма фейс и туитър – на сапун! лол.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *