Лъвчето на СДС

Това “лого”, за “ония години” си беше голяма работа. Толкова много мечти, толкова много надежди – само в един символ. Така и не му измислиха име.

Някой го беше лепнал на прозореца на баба Ценка, точно където играехме на улицата и остана много там, поне 5 години преди да избледнее и да се разгради.

Лъвът се оказа проскубан, демокрацията – трудна за избиране, а вече избелява и последния спомен от безгрижните детски игри.

You may also like...

4 Responses

 1. ujenetot says:

  а кой го е правил, някаква идея?

  • nname.org says:

   Беше вълнуващо да смениш петолъчката на ревера с лъвчето, което е вдигнало ръце със знака на победата. Почти няма човек, излязъл да протестира, който да е без лъвче. Но колко от нас знаят, че автор на емблемата е известният български художник Георги Липовански, който бе директор на художествената галерия за чуждестранно изкуство. Той рисува емблемата на демократичните сили почти на шега, воден от радостта на народа, скандиращ по софийските улици. Ентусиазмът му е толкова голям, че го сътворява за по-малко от 24 часа.

   Лъвчето е символ на кураж и сила. Значката е и отличителен белег за принадлежност към седесарите, знак за вярност. За труда си Липовански не взема и стотинка дори. Пък и времената не са комерсиализирани, а на стачкуващите им предстои тепърва да вкарат спонсор, приватизация – масова, касова, холдинг, финансова пирамида, борческа групировка и още, и още…

   В бивши червени заводи десетки ударнички на труда правят значки. На бял свят излизат над милион лъвчета. Спонсор на това активно мероприятие е скандалният бизнесмен Спас Русев. По ирония на съдбата тогава той е верен на партията майка, никой не знае с колко точно се е изръсил за лъвчето, нито дали парите, с които е платил, са извадени от джоба му.

 2. Хари Дроселмайер says:

  Много меланхолично ве, ннейм :/

 3. schogetten says:

  В занималнята ни имаше цял един плакат с него и други рисувани герои, тъкмо щях да питам кой е автора.
  И да ти кажа, оттогава насам нещата единствено са се подобрили, с изключение на картинките от дъвките турбо, тях ги осраха тотално.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *