Литературно-научно съчинение

Защо в България се преподава Литература по такъв безобразен начин?

Защото нашата “система” е копие на Съветската система, която е направена с умишлената цел да накърни от рано мозъка на ученика и да го направи невъзприемчив към нови идеи от текстове. Комунизмът е искал да се защити от пропаганда и ереси и до голяма степен успява.

Няма логика защо децата трябва да “анализират” текстове на живия български език и да ги “обясняват” с кухи заучени фрази, често лишени от конкретика и смисъл. Създава се един навик, целящ да прекърши правилното възприятие на чисто човешките емоции и това превръща човека в лесно управляема трудова единица.

Когато някой ти каже “Искам да еба Пенка”, ти не отроваряш с “копулацията на идивида е пряк израз на стремежа му към вътрешно търсене за свобода, равенство и братство”. Цялата работа доста изкуствена и намирисва на ранно противоракетно обучение. Уж трябва да мислиш, а те карат да повтаряш като папагал. Чак в Средното му намерихме цаката – четеш анализите и не четеш самото произведение, така запомняш каквото трябва да кажеш, а не това, което си си помислил в следствие от текста. И винаги подчертаваш майсторството на автора.

You may also like...

7 Responses

 1. Tz says:

  Ох все едно чета коментарите на Дневник. Унищожителната Съветска система превърна едно феодално общество в равностоен съперник на цяла Европа и Америка за нула време. Комунизма та комунизма. Call the Whaaaambulance.

  Не че БГ образованието е цъфнало та вързало, ама не ни е виновен СССР.

 2. shro says:

  Уменията за анализ на текст са важни, защото ти позволяват да оцениш ситуацията извън чисто човешките емоции и да имаш повече от една гледна точка към нея. Те са това, което ти помага да си критичен към рекламите и към изявленията на Бойко Борисов.

 3. josh says:

  браво, преди 2 дни исках да напиша нещо подобно, но малко по-дълго, ..но нямам къде, хаха. поздрави!

 4. Марин says:

  Абсолютно съм съгласен.
  Ако зависеше от мен, щях да разделя на 2 предмета БЕЛ – на Български език и на Литература. Без първото не можеш, а второто в момента се изучава по съветски образец. Предполагам, че в Европа никъде вече не се учи по този начин. Важно е децата да се стимулират да разсъждават върху чужд текст, а не да им се спускат тезиси и кухи фрази.

 5. lyd says:

  Факт е, че повечето ученици днес пишат заучени фрази, които копират от помагало.ком, но това не значи, че анализирането на литературни творби е безполезно. Напротив. То е един от факторите, които допринесоха за развиването на умението ми да мисля – през онази съветска епоха, когато учителката ми щеше да ми пише двойка ако пишех нещата, които могат да се открият в помагало.ком

  По онова време нямаш толкова много помагала, особено от тези, написани на бързо за пари. Учителката ми препоръчваше качествени писания за литературата – да речем на Боян Пенев или пък Унамуно. На мен ми харесваше да осмислям идеите им и понякога да споря с тях.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *