Чалга = Рейтинг?

Защо някои хора си пълнят предаванията с чалга изпълнители на килограм? Канят механично някакви хора да кибичат като фикуси пред камерите, задават им шаблонни въпроси и се надяват техните “имена” да направят реклама на предаването.

Не съм фен на ориенталската естрада, но по стечение на обстоятелствата я познавам добре. Чудесно знам кой от бранша има дар слово, кой няма обща култура, кой какво може да прави, кой може да пее и кой драматично си отваря устата. Явно съм по-запознат от типичния редактор във “водещите” телевизии. За тях чалгарите са една тъмна Индия, долни селяни, които са баснословно богати по неведоми причини. Канят ги, с нежелание. Поставят ги в неадекватна среда, проверяват ги в Уикипедия и ги питат за глупости, видяни по заглавията в жълтите вестници. Правят от тях чалга телевизия.

В поп-фолк първенството играят може би около 200 човека, но честотата и начинът им на появяване в шоу ефира въоще не отговаря на музикалните им постижения и симпатиите на публиката. Въпрос е на PR, контакти, връзки, врътки и лични симпатии. Мара Отварачката е резидънт при Иван и Андрей, Емануела е при Слави, а Гала ги играе по азбучен ред. Получава се все едно бТВ да направят цял филм за “Левски” – Лясковец, а за “Левски” – София да не кажат нито една дума.

Пазарната икономика все още не е настъпила в сектора. Изпълнителите не могат да заплащат с пари ефирното време, но могат да пуснат някоя лична драма и така да го спечелят. Ревеш пред камерите и ставаш известен. Алисия си изложи разбитото сърце на показ, после затапи с една силна песен и много качи орбитата. Вече не продава дънки в Дружба, сега я знаят и кокошките.

Безкрайният цирк е малко нечестен спрямо хората със стабилни семейства, които уж трябва да са за пример. Тони Стораро е цар по кръчмите, работяга, но спи с жена си и не произвежда никакви скандали. Тонката не е инстересен “за камерата”.

Милко след Вип Брадър до преоткриха, доста започнаха да го канят, но го питат главно за прословутия бостан. Ако беше някой педерас с хипстърски очила, градски човек, щеще да каже, че отглежда био-дини от изчезващ вид в екозащитена територия и ги дава на домовете за сираци. Ама Милко е от народа, казва че се хванал с тия дини, колкото да се занимава с нещо.

You may also like...

6 Responses

 1. Обратното е, обратното. Според мен чалгарите си плащат, за да присъстват по предаванията, а на продуцентите им излизат лесни кинти, вместо да се мъчат за рекламодатели. Губи нечалгизирания зрител.

  • nname.org says:

   познавам няколко изпълнителя и никой от тях не си плаща. някои имат PR агенти, които вземат заплата и се опитват да ги набутват

 2. public image says:

  и аз мисля, че плащат за да присъстват и не само те… смятай как вещерството / чародейството / ясновидството / ходжите(втф?!) изведнъж стават и те ‘баси актуалната тема. Бързо прелитане през каналите ме сваля ужасно – халхабер си нямам кои ста тези хора на гости, а изглежда всички останали ги знаят и живо се вълнуват от тях

  • nname.org says:

   ясновидците и те не цакат, въпреки че тяхното е 100% бинес.

   даже най-наглия софийски ясновидец – Бедников – си купи собствена кабеларка 🙂

   тъпите телевизионери ги правят известни. Гала вярва в магии и странни лечители с лекарски дипломи…

   • public image says:

    Добре, щом не плащат положението става зле. Версията ми, че си плащат за ефирното време ме успокояваше досега – Кои да, ги еа, са всичките тез’ хора?!

    • nname.org says:

     много от тях са записали няколко фалшиви кавъра и са под кривата круша, но телевизионерите ги канят, защото предполагат, че са “известни” и могат да им напомпат рейтинга

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *