Малък, но много прост народ

Демокрация от пещерен тип. Сещаме се да протестираме, чак когато ни бръкнаха в джоба. И то за цената на бензина, която е една и съща в цяла източна Европа. Правителството няма какво да направи, освен да “търси начини”, да пише писмо на Комисията и най-важното, да сформира междуведомствена група. Или да организира тимуровски отряди от пенсионери, които да следят цените на всички бензиностанции и да докладват в базата.

Хубаво е да протестираш, ама е още по-хубаво, когато знаеш и за какво. От 10 години държавната НЕК е хранилка на политическата мафия: Цанков камък, Белене, договорите за газ с руснаците. Безброй непрозрачни сделки, безброй дългосрочни далавери. Къде бяха протестиращите тогава? Гледаха сапунка или вдигаха наздравица за българския ядрен ренесанс?

А този министър Найденов е по-голям мозък и от Лъчо Мозъка, още живее в плановата икономика. Отишъл да си прави PR на модернизираната рибна борса във Варна и 9 от 15-те магазина затворили и избягали. Нещо се улашили хората, касови апарати ли нямат, без договори ли работят или са очаквали пред репортерите да ги опандизи – не става много ясно.

You may also like...

36 Responses

 1. CHILIEV says:

  Много ме кефят типично българските многознайковци зад клавиатурите.
  А ти протестира ли с/у високите цени на горивата или си те устройва това положение?
  Всъщност направи ли нещо реално срещу нещата, които така медоносно изброяваш или само си пишеш в блогчето?

  Не се заяждам – просто държа, а и мисля, че така е правилно, когато човек е против нещо не само да подскача от трибунката си в нета и да се пеняви – “това не добре и онова не е добре”, а поне да предложи как да се реши проблема. Никой няма нужда някой да му се обяснява, че има проблем – всички го знаем. ПРОБЛЕМ ИМА, но с писане не става.
  Ти какво предлагаш?

  • nname.org says:

   ходя да подскачам на смислените каузи, например за торентите

   при мен мисълта предхожда действието, а не обратното

   • CHILIEV says:

    … а ти мислиш, че спекулата с горивата е безсмислена и маловажна тема ?

    • nname.org says:

     каква спекула, ако тук смъкнат акциза, 80% от протестиращите ще пълнят резервоари и ще ходят да продават бензина в Гърция

     • CHILIEV says:

      Аз съм на час от Калотина, мислиш ли, че при тези цени ще продължавам да наливам българския буламач?

   • nname.org says:

    нещата вече не се решават по площадите, а в медиите

    трима души да кажат “не” в сутрешния блок и бойко дава заден

    • CHILIEV says:

     Но както в случая нямаше реакция – тогава какво?

     Виж, че всички медии се изредиха да повтарят как ние караме едни от най-евтините горива в цяла Европа. Само на едно място така набързо се спомена, че както ни сравняват с Германия по цените на горивата така й там, в Германия, минималната заплата е 1100 EUR.

     • nname.org says:

      заплатата не я определя Бойко, а Шефа ти. прочети за пазарната икономика какво представлява. това имам предвид в началото на поста с “демокрация от пещерен тип”

      за горивата правителството не може да направи много, най-много с 5 стотинки да смъкне цената, останалите 2.50 пак ние си ги плащаме

      http://ikonomika.org/?p=5330

     • Бас ловя, че ако се появят едни истински (честни, доколкото е възможно) социалисти/комунисти на изборите, ще спечелят.
      Пазарна икономика има от 20 години, но в съзнанието ви май още звучи Интернационала и Тато определя цените.

 2. Стойчо says:

  Много точно казано

 3. CHILIEV says:

  Ама ти наистина гледаш плоско и буквално на всяка дума.

  ОК – цените ги определя ЕС директно или индиректно е така с цените на почти всичко.
  В същото време заплатата ми я определя шефа ми.
  Наистина ли си убедена, че в тази картинка всичко е ок?

  Наистина ли смяташ, че цените на горивата отговарят на стандарта на живот на средностатистическия българин???

  • nname.org says:

   стандартът ти на живот отговаря точно на тъпотата ти и на липсващото образование

   лошото е, че като теб са болшинството от хората

   • CHILIEV says:

    Вероятно си права. Не знам за тъпотата на тук коментиращите, но е факт, че ти първа започна с обидите, което говори само по себе си.
    Изглежда не можеш да се аргументираш и да защитиш тезата си и затова типично за хора като теб е да започнеш да обиждаш когато нямаш какво да кажеш. Да обиждаш е най-лесно. По-трудно е да се обосновеш и да защитиш бълвоча, който си написала… което изглежда не можеш.

    п.п. И писането без главни букви и без препинателни знаци не те прави куул, не знам… може би прикриваш твоето липсващо образование.

    п.п.2. Типично за “интелигенти” като теб е сега да ми изтрият коментара, което всъщност ще докаже, че съм прав, а ти не и не можеш да го признаеш. Айде със здраве 😉

    • nname.org says:

     от подлост ще ти го оставя 😉

     • Стойчо says:

      Не искам да ви се намесвам в спора (продължавайте, много е забавно), но несъвпадението между цените на труда (тук и в останалата Европа) и съвпадението не цените на горивата (и не само – тук и в Европа) в общия случай се дължи на факта, че за стоките в Европа има свободен пазар (без граници), докато за труда пазарът не е свободен (има граници).

      Успех в спора 🙂

 4. Лъчезара says:

  Хахахах CHILIEV е на крачка от това да те обвини, че си женка и нищо не разбираш и освен това си грозна 🙂

 5. chernobyl says:

  Протест! Не на високите цени на лаптопите! Искам да си купя нов за 50 лева! Безобразно е, че цените им са същите като в Западна Европа при 5 пъти по-ниски заплати! Спекуланти долни!!!

 6. nik666 says:

  Мда, заглавието се затвърждава особено ярко в последвалия спор.

 7. wakeop says:

  Мдааа… много забавно меле се получи… 🙂

  Хайде утре на протест срещу международното положение, а вдругиден ще се вдигнем на въоръжена борба в защита на световния мир.

  Точно на това ми прилича този протест 🙂

  Няколко града хора бръмчат 2 почивни дена с колите, харчейки гориво за N лева, за да заредят няколко пъти по 50 ст. И сега, в средата на седмицата, ще се наредят пак на бензиностанциите, за да заредят за 3*N лв, защото са като наркомани и ще го купуват това гориво на каквато и цена да им го продаваш.
  Е, много им го начукахте на монополистите, признавам. Аз, не знам защо си бях въобразила, че ако всички ходят пеша 2 седмици, ефекта ще е по-осезаем. За джоба на пешеходците и за градския въздух де… иначе международното положение ще си е все същото – сложно :))

  • nname.org says:

   трябва да ти кажа, че и числата от Тото ги определят ТЕ, Дянков ги пише на едно листче всяка Събота

   • wakeop says:

    Аххх, подозирах аз, че Той е в основата на световната конспирация:))
    Пък после защо известните тото милионери у нас били като номинирани за дарвинови награди 🙂

 8. big_al says:

  Да живее международното положение, да живеят специалистите по ехогномикс, а ние, ние да сме живи и здрави.
  и НЕК да иляди!
  Мамка му и прасе!

 9. Сандо says:

  А в много западни държави пък бензинът е дори по-скъп от българския… Обаче хората са тъпи и не протестират за по-ниски цени на горивата, ами за по-високи заплати, защото и на кретените им е ясно, че развитието води към по-голямото, а не към свиване на цени и икономика.

  Дали някога ще сме способни да си направим простата сметка, че няма значение колко високи са цените, когато разполагаме с достатъчни доходи, за да живеем с приличен жизнен стандарт и без да треперим при всяко сътресение на борсата? И кога ли хората ще се вдигнат на протест срещу скотското си съществувание вместо срещу “международното положение”?

 10. enchev says:

  do CHILIEV

  shte nalivash balgarskia bulamach, shtoto Grackia e 1.7 evro litera, posledno kato biah tam predi 2 sedmici. smeshnik.

  • CHILIEV says:

   Последно като проверих Калотина не беше откъм Гърция, ама знам ли. Може ВИЕ, пишещите на маймуница да гледате други карти. 😉

 11. nick says:

  Проблема не е ли в това, че 90% от ЧИлиевците в БГ се скатават, въртят далаверки, всеки гледа да крадне, да прецака, да гушне парите, а работата… кучета я яли. После ги питаш – ти какво ПРОИЗВЕДЕ, за да е икономиката на държавата във възход? Едно НИЩО, дето само за канала става.

  Когато обаче някой им бръкне в джоба, или в канчето (или резервоара, буквално), изведнъж започват да реват – данъците високи, бензина висок, цигарите, ракията…

  Мисля, че wakeop ви е разказал цялата пародия на положението. Nname – мисля, че си твърде толерантен и търпелив към паразитите. Повече хейт трябва, не мога те позная?!!

 12. dpst says:

  И аз да се изкажа по темата 🙂

  Излизам в неделя на разходка, хубав ден, пролет, няма никой в София – идилия 🙂 И изведнъж – клаксони, гюрултия, тарапана – протест! Смях….

  Абе момци, така ли се прави протест? Уговорен с полицията и държавата, да е в удобен за тях ден и час, т.е. когато отговорните хора ги няма в парламента/мин. съвет… Пред кой точно протестирахте, май протестирахте против моята спокойна разходка из центъра… Я вижте гърците, французите как го правят – понеделник, вторник, работни дни, блокират цялата държава – е това е протест! Иначе и аз поддържам мнението, че протестирате за глупости – не горивата са ни скъпи, заплатите са ни малки 🙂

  • nname.org says:

   такива са условията, протеста за торентите беше наврян в кучия гъз – на полянката в южния парк

   само такситата знаят как да протестират, за 15 минути по станциите се разбират и наводняват парламента, до 1 час исканията им са приети

   • nname.org says:

    обявяваш си мероприятието предварително, те те мотаят по 100 параграфа и ти пускат 1000 куки да те охраняват. това не е протест, то става фарс, ченгетата + репортерите са повече от протестиращите

    после те изкарват в новините, че си бил ченгета…

   • nick says:

    Това е баси чекията, аз ако бях парламента, никога нямаше да се поддам на такова изнудване. Напротив – пускам ченгета да лепят глоби за неправилно паркиране. Ако се замислиш колко говедо кара такси, за една минута 2/3 от копърките ще изфирясат, за да не им фанат висящите глоби, изтеклите книжки и фалшивите разрешителни.

    За съжаление, няма българска Маргарет Татчър, която да стиска 2 годишна стачка…

    • afxx says:

     и може би по добре…

     едно авторитарно управление няма да ви помогне да си казвате по-лесно мнението… сигурен съм 🙂

 13. jahlion says:

  Смислен или не, протеста показа че на потребителя му е скъпо. И като купувач иска от продавача да му намали цената.
  А хората трябва да намерят начин да се чува техният глас. Гърците като стачкуваха толко време заради орязване на заплати,пенсии, и тн. непостигнаха отмяна на “анти-кризисните мерки” но техният глас се чу. И съм сигурен че, гръцките политици разчитащи на гласовете на народа ще го имат в предвид за напред.
  А иначе, както се казва, мълчанието означава съгласие. Така че, не се подигравайте с хората решили да протестират за нещо което примерно вас не би ви накарало да излезете по улиците. Проявете солидарност. Аз лично ще съм доволен и от по ниска цена на бензина и на лаптоп от 50лв 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *