Да убиеш журналурник

Блогър блогърю линк не вади. Или пък вади?

В блога webcafe.bg Елена Кодинова e написала типичния блог пост – за това колко маловажни, наивни и лесно подкупни са останалите блогъри. Казва го от позицията на (топ?) журналист и определено има аргументи. Десетина души в коментарите отдолу й пригласят, на тях безплатните блогове не им харесват, а всички лични сайтове са сложени в един кюп и наплюти с една обща храчка. Без имена, конкретика и предложена алтернатива.

Към края на поста Елена сменя фокуса и обобщава, че в традиционните прозрачно притежавани медии лайната са дори повече:

“Чудя се кое е по-страшно – дали реклама в медиите срещу пари, където транзакцията е предварително оповестена? Дали подкупните журналисти, които пък си гонят собствени цели като хвалят някого? Или непрофесионализмът и егоцентризмът на блогърите, които представят изкривена и удобна за някои политици действителност като “мнение по съвест”…”

Добре дошла във виртуалната джунгла, Елена. Внимавай как нареждаш, че без да искаш сипваш и в собствената си пазва. Напиши си някъде биографията, може и цяло Мондео да ти дадат да караш 🙂

Друга интересна статия от Елена

You may also like...

19 Responses

 1. Момчил says:

  Таман видях днеска една “журналистика на свободна практика”, която смяташе, че парите за Мануела, трябва да дойдат от Каското на Стависки.

 2. Кодинова явно не може или пък не иска да приеме, че просто така стават нещата. Не казвам, че трябва да и харесва, но маркетингът си е маркетинг и който няма глава да пресее рекламата и продуктовото прозициониране от “чистата” информация – ами, проблемът си е негов. Нека има мнение, но това са процеси, които моралната инстанция Кодинова просто няма как да контролира.

 3. nname.org says:

  не знам защо се вземат на прицел блоговете, като новинарските портали от типа на news.bg правят 90% от трафика и са пълни главно с PR материали

 4. Блоговете са просто актуален пример, сигурно затова.

  Някъде там беше и изказването, че журналистите, понеже са професионалисти и това им е работата, по-трудно ставали жертва на някакви рекламистки акции. Айде, бе.

  • nname.org says:

   преди няколко години баща ми отказа един тлъст подкуп и след 2 седмици цъфна на 2 страници в Труд в които му таковаха таковата.

   знаем как стават нещата в “голямата” журналистика, даже и разбрахме точната сума, която е струвало оклеветяването

   за една вечер на баща ми му побеля косата, той в един друг свят живееше човека…

   • Ами, същото нещо е в здравния сектор. Платени статии за именити професионалисти, професори, които са такива само на хартия или защото някой така е казал пред медиите, подкупи за по 20 лева, при положение, че много по-големи суми остават (публична) тайна, каквато са и тарифите за услугите на някои специалисти. Мога да изброявам още много, но не съм много сигурна дали на тази тема и е тук мястото.

    • Йоана says:

     За това мога да гарантирам – работя в здравния сектор. И не е само статии, правят се и цели предавания по поръчка.

     • nname.org says:

      подобна скрита реклама въобще не е безобидна, води до риск за здравето и живота на пациентите

  • voxy says:

   разликата е че цитираните блогъри е достатъчно да погалиш егото им за да си оформи позицията, при журналистите само редакционна политик и/или кеш работят

 5. voxy says:

  сините плазмодийчета които се влачат по разни събития на банки и закъсали политици наистина пляскат подобни простотии и тази статия доста добре ги описва.
  Това което е цитирала е удар в десетката
  “които говорят на “земен” и разбираем за простия човек език”
  не ми се мисли какъв интелект стои зад това хахаха, всъщност той сам се описва – прост човек 😀

  • nname.org says:

   дори да е така, блогърският морал е силно коментиран и държан под лупа в блогосферата

   докато за журналистите подобно нещо е табу и всеки си разцъква далаверката без да споменава далаверката на другия, иначе веднага настава война и хвърчат брадви и микрофони

   пример: васа ганчева и иван и андрей

 6. Longanlon says:

  хех част от статията й е дословно изкопирана от един коментар на Виктория в блога на Енея

  • Doro says:

   Из коментара на Колор4о към поста http://bgdolcevita.wordpress.com/2011/03/20/control/

   “Но най-прелюбопитна е самата „Вики“.Тя,разбира се,е разкрепостена до костите,ама си крие истинската самоличност.Що ли?
   Аз съм филолог по образование,макар че не работя това.Чета вестник „Сега“ доста редовно.Напоследък там списва една мацка от Пловдив/ако и четеш статиите-ще го разбереш/.Те са придружени от снимка.Хубава жена,малко Ботевски поглед.После,случайно,пак сущата мадама я видях да играе в „Стани богат“-само името и беше същото,но не вярвам да е някоя друга.Тя си беше,ама след 15-ина години/от снимката във вестника/.Един ден,като четох поредната статия,ми дойде пшрозрение.Нали ви казах-филолог съм-а човек,независимо какво пише,той се представя чрез думите,които използва,словосъчетанията;няма значение на каква тема пише-думите го издават.
   Постепенно пъзелът ми се нареди.”

   bgdolcevita=Victoria=Елена Кодинова?

   • nname.org says:

    не мисля, Виктория играе на много по-високо ниво от Елена

    • Кво пак ми размятахте името и ми го засвързвахте с покушението срещу папата? Тези с теориите на конспирациите са ми много умилителни. Виктория си е Виктория. Ай оставете ме вече на мира и ако имате да ми казвате нещо – моля, заповядайте в блога ми. 🙂

     • Doro says:

      Виновна! Пусто любопитство.

      Коментарът е отговор на наблюдението на Longanlon и съпоставка с отправените досега подозрения. В контекста на “войната ” Елена срещу блогъри, конспирациите са интересни.

      А блога Ви го четем с удоволствие!

 7. Eneya says:

  Забавно ми е кои хора се обидиха и приеха като лична обида критиката, че няма достатъчно критична мисъл в блоговете.
  Наистина, интересно е и кои са си повярвали, че са много про и са страхотни отвсякъде.

  Аз съм искрено шокирана, че някои хора са го обърнали на конкурс по популярност. Има ли значение дали критиката идва от журналист, от друг блогър или от някой читател? Причините за критика си ги има и според мен са основателни, повярват ли си всички колко са велики и как каквото и да направят, то е перфектно, къде отива критичността и развиването на текстовете и очакванията им към тях самите си?

  Честно, безумно е. Безумно е, че огромна маса хора скачат по Кодинова, защото работи като журналист. Обаче удобно забравят, че преди време тя беше хранила и журналистиката за подобните проблеми.
  Решете, тя ви е виновна заради професията си или заради наглостта да каже, че видите ли, това критичното писане и мислене не е толкова лесно и отсъства и че това е проблем?

  Какво значение има дали са те канили да караш кола или не са? Някой може да бъде критичен само защото не е получил облаги? Вие сериозно ли?

 8. pro01 says:

  Човек виж само колко народ трещя по партитата и сбирките и незнамсикво на ПИБ и туитва и блогва за тях. Ти колко покани за подобни мероприятия получаваш? Щото при мен нонстоп валят. То не са представяния на телефони, на лаптопи, пък последно слушалки без пари щяха да ми дават само срещу едно туитче и ангажимент да ме ползват във всичките си кампании. Блогърската общност не е кой знае кво. Не е съставена от някви кой знае колко съвестни, неподкупни и морални типажи. Всеки има нужди и много ясно, че всеки има цена. Не че подкрепям стилистиката й, всъщност мега ме дразни, ама няма кой знае каква разлика между Васа и половината блогосфера.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *