Ще падат ли панелките?

Да, ще падат, ако има земетресение, но като цени скоро – надали

SS7 пише:

“Любопитни са и данните за приходите на домакинствата с ипотечни кредити, изтеглени през юли. Над 85 на сто от тях са с доход до 2500 лв., а всеки десети клиент е с доход на домакинство до 1500 лв. Почти 3% от получилите ипотечен заем имат приходи в семейството до 4000 лв. С доходи над тази сума са само около 1 процент клиентите, на които е отпуснат ипотечен кредит през изминалия месец.”

85% от задлъжнялите със средно 100 бона за кутийка въздух са със семеен доход до 2500 лв! Не мога да го проумея. Само моя доход е по-висок и въпреки всичко 100 бона кредит за нещо друго освен за бизнес е безумие, особено пък за 80 куб.метра въздух.

Моята теория:
Изглежда нелогично, но вече 3 години Криза, ако нямаше стабилно търсене, цените на панелките в София щяха да се срутят. Банките отказват да ги ипотекират и всичко свързано с тях е реален пазар, подчинен на ясни правила и ясна народопсихология.

Просто софиянци си обичат бетона и имат доходи, които далеч не идват от заплата – от недеклариран наем, от продажба на земя или на друг имот, от някаква далаверка. Често хора с по 500 лева доход обитават тристайни апартаменти, останали незнайно от кого и кога. Безобразният външен вид и графити-артистите във входа на блока не ги притесняват, родени са на 10-тия етаж и там искат да си умрат. Въпрос на навик и до някъде на мироглед. Или просто изчакват по-светлото бъдеще и купуват възможно най-евтината дупка, колкото да оживеят. Краткосрочно.

Като цяло наистина панелките не си струват парите. Предвиждам плавно топене на цените на този тип жилища с по 5-10% годишно.

You may also like...

16 Responses

 1. voxy says:

  само глупак би си купил панел, освен че са ужасни жилища са изключително рискова инвестиция, защото при първата паднала панелка, като съвсем не е задължително да е от земетресение, пазарът им просто си отива

  • nname.org says:

   без съмнение е вид хазарт да купиш панелка. въпросът е защо толкова хора продължават да я правят тази грешка и да живеят от днес за утре

   • dzver says:

    Щото трябва да живеят някъде, а в България не си е работа да живееш под наем. Хазяите са стисната пасмина.

  • Motivirai.Me says:

   Ако си мислиш, че новото строителство е по-качествено с тези крехки колонки по 8 етажа си в сериозна заблуда…

   Който и строител да питаш – при едно земетресение – първо ще си заминат новите шперплатки, които са 90% от новото строителство в София примерно.

 2. M says:

  Навсякъде цените на имотите са паднали. Навсякъде освен в София 🙂 В Банско цените на обзаведени апартаменти са от 340 евро/кв.м. В Разлог има и за 200. В Перник – въпреки магистралата – цените също са паднали много. Преди година се бях отчаяла, че никога няма да мога да си купя собствен дом, но сега направо съм се обнадеждила, че не апартамент, ами къща с двор ще намеря 🙂 Да живее капитализмът 🙂

 3. Niki says:

  Единственото, което няма да падне в София при земетресение са панелките.

  Целият център с изтърбушени за магазини долни етажи и новото строителство, дето се пука пет месеца след акт 16, ще са си заминали. Затова, а и заради по-възможните цени, отколкото на ново строителство, дето ще ти глътне още хиляди левове да го дооправиш, се купуват все още панелки.

 4. ^__^ says:

  и аз не разбирам какъв е проблема със стоманобетона, особено стария, дето е станал на камък. доколкото знам, в земетръсни зони на запад са забранени тухлените строежи.

  • Проблемът не е със стоманобетона сам по себе си, а с некачествено изпълнените съединения при сглобяемия стоманобетон, където в много случаи остават изложени на корозия стоманени елементи.

   От сеизмична гледна точка, най-глобално погледнато, панелните сгради са по-корави и съответно подложени на по-тежки натоварвания, отколкото скелетните. От друга страна, това вече е отчетено при проектирането, т.е. такова сравнение има практически смисъл, само *ако* сградите са изпълнени като хората и *ако* земетресението е с по-голяма от проектната интензивност.

   • nname.org says:

    точно това е въпроса, дали строителите едно време са сложили арматурата или са прибрали половината и са си построили вили от нея. не знам някой да прави рентгенови снимки на сгради и няма как да разбереш като отидеш да купуваш.

    иначе по проект са здрави. но това не влючва преустройството на бай иван от 2-рия етаж, който из изби банята и я направи хол, а кухняа му стана баня..

    качеството на строежите е проблемно и в новото строителство, но там етажите са по-малко като цяло и според мен ще изкарат повече и след 40 години пак ще имат някаква стойност

 5. M says:

  Хм, само аз ли разбрах, че става въпрос за падане на цените на панелките, а не на самите панелки?

  • nname.org says:

   за цените ставаше дума, но хората четат заглавието, снимката и първото изречение и вече всичко им е ясно, тръгват да пишат комептентен коментар 😉

 6. ” въпреки всичко 100 бона кредит за нещо друго освен за бизнес е безумие, особено пък за 80 куб.метра въздух”

  А къде точно предлагаш да спят тези хора със семействата си?
  1. Хотел
  2. Под наем
  3. При мама докато паднат цените

 7. АУБГ says:

  Е, просто са преценили, че така ще им е по-евтино и изгодно от наем в дългосрочен план. Народопсихология – да, един да ти е спокойно, че уж има къде то спиш нещо ако стане.

  Вече доколкото е реалистично със 20 годишна ипотека, която ти взима нещо от сорта на 30%+ от доходите е друг момент, но на теория освен ако не се срути тотално пазара, те парите си стоят и винаги можеш да продаваш. Не мисля, че в София има такава опасност скоро да стане това.

  • nname.org says:

   под наем е доста по-изгодно да се живее. при тези лихви изплащането от наеми отива 30 години. а след 30 г тая панелка дали ще я има не се знае

 8. Bogo says:

  Всичките панелки ще ги стигне съдбата на блок 20 в Ямбол, рано или късно но, всички.
  Хората в развитите страни когато купуват жилище което е толкова дългосрочна инвестиция че малко успяват да видят документа за собсвеност накрая, се интересуват много от един показател. Какъв е пропърти такс в квартала. Това е нещо като данък сгради или парите които се събират от входа за благоустрояване. В тези страни парите отиват дирекно за училищата и инфраструктурата на самия квартал.
  Въпроса е да се радват ли на ниски пропърти такс или на високи?
  Ако са ниски, започват да се населяват там бедни и поради това че няма пари за училищата и инфраструктурата с течение на времето 10 20 години квартала става гето, подобно на блок 20 Ямбол. И когато след 30 години ипотеката свърши и ти си вече собсвеник на имота се оказва че нямаш никакви съседи защото те одавана са се изнесли и ти притежаваш едно нищо. Затова хората плащат високи пропърти такс за да може след 30 години това нещо да струва.

 9. й says:

  Зомбирания народ се тика в панелки докато ислямисти от пустините изкупват земите му. Будали – върнете се на село и си отглеждайте храната – утре няма да има какво да ядете.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *