Анонимус Нострадамус

Питам защото и аз не разбирам:

1. Какво означава точно маската
2. Защо Сульо и Пульо я носят по събрания и какво печелят като се “крият” зад нея?
3. Какви са идеите на движението, освен да се протестира срещу тоя дето духа?

Anonymous съществува като хакерска група, дейността, числеността и структурата й са измерими, направиха няколко готини атаки. Оттам насетне? Предлагат вечно да сме в анархия и революция? Къде свършва рекламната кампания и започва истинската промяна? Окупирай Илиенци?

Какво свързва няколко души хакери с лумпените, които се “борят” и се молят на Бойко бензина да поевтинее с 10 стотинки?

You may also like...

22 Responses

 1. Лъчо says:

  Няколкото души хакери са тийнейджъри, които плющят DDoS-и и временно спират някой сайт по варварски начин. Да пуснеш скрипт не е толкова хакерско.

  (Нито SQL инжекциите с които LulzSec се подиграха на Sony и сие, ама там поне имаше мисъл и някакво по-прилично последствие)

  Маската е символ на анархизма, рисуване е от анархист, в комикс с идеи за анархия. Алан Мур все е бил против филмът V for Vendetta, точно защото в него не се говори за анархия.
  Иронично, болшинството хора, разнасящи тая маска са научили за нея от Холивуд, от алчните капиталисти… за да протестират с нея срещу тях 😉

  Изчанчена работа.

 2. gost says:

  Относно това, което следва, анархизмът е политическа идеология, съществуваща от втората половина на деветнадесети век. До ПСВ във Франция, Русия, а май и другаде е имало различни атентати срещу държавността, като идеята е, че човек не се нуждае от държавата, за да може да съществува. До голяма степен идеите им се препокриват с тези на либертанианството. Праща ли са ми материали, които изясняват идеите на съвременните анархисти, но не съм задълбавал.
  ПП: След като никой не може да посочи кои точно са членовете на организацията, много ми е интересно как всички са толкова сигурни, че те са тинейджъри. От това следва ли, че група младежи между 12 и 19 години разиграват няколко десетки национални разузнавания и още не знам колко корпорации?

 3. Аничка says:

  Тийнове са тези за които се чува, тийнове са тези които ги ‘хващат’, тийновете са по-активни, защото тийновете имат време и най-вече желание. Останалите които не са ‘тийнеджъръчета’ са порастнали сладури които просто са съгласни със системата. Кефи ги, не искат промяна.

  Да пуснеш скрипт не е толкова хакерско, да. Да излезеш на улицата и да обявиш, че си против тъпотията, не е същото като да заложиш бомба, да.

  Anonymous не се е старал да постигне славата на хакер. DDoS-ите са това което са – Legion. Маската е символ, но на символа се предава значение от и за хората които олицетворяват символа с идея. Другото е патент.

  • nname.org says:

   със сигурност има нещо по-дълбоко и читаво като идея.. нов вид идентификация… иначе движението нямаш да има такава популярност

  • Лъчо says:

   Системата има нужда от промени и подобрения, не от смяна.
   А според мен много от хората, които “олицетворяват символа с идея”, нямат идея въобще за какво се борят (освен по-евтин бензин, да не се орязват пенсиите, fuck the police и т.н.)

 4. http://offnews.offroad-bulgaria.com/index.php/25081/koi-sa-anonymous – Аз ги понахраних тук, макар че имам някои непрецизни формулировки. Но пък получих ново подзаглавие за блога!

  И днес имам подобно коментарче в блога от поредния анонимен.

  Иначе, Свилене, истината за съжаление е елементарна за популярността на всичко това – това е сладкото усещане да си част от тълпа, новото е в технологията, това е виртуална тълпа, която може да нанесе много поражения и никой не е виновен.

  • nname.org says:

   по-добре да сме част от рушащата тълпа, отколкото от спящото стадо 🙂 по-забавно е 🙂

   • nname.org says:

    вече сме част от нея чрез блоговете, иначе щяхме да гледаме бТВ и да мучим в тон като 5 милиона българи 🙂

    • Не сме анонимни хулигани, обаче. Всеки един от нас с името и с лицето си е готов да раздруса кочината.

 5. lotariq says:

  Те 99.9% от тях не са хакери а юсъри като нас, просто участват в DDOS атаки.

 6. gost says:

  Сам човек срещу голяма организация каквито са държавата или корпорациите ще изгуби по-бързо отколкото аз ще успея да напиша този коментар. Ето защо мисля, че хората се включват в движението, за да се борят срещу не по-малко анонимната репресия на държавата, която по принцип е достатъчно непрозрачна и създаваща усещането, че човекът всъщност не е суверенът й. Да се генерализира обаче е малоумно, а да се посочва само един мотив е точно такова нещо. В тълпата има и мародери, има и идеалисти, има и всякаква подборка между двете. Ще поживеем, ще видим.

 7. Касабов says:

  Посланието под маската е толкова неграмотно написано, че имам две хипотези за автора. Или това са наистина тинейджъ ри от елитна столична гимназия, или ББ и Цв. Цв. са го сътворили на заседание на Министерския съвет. Такава глупотевина могат да измислят само милиционер и ВИФ-аджия под редакцията на Министъра на културата.

 8. MacTeP says:

  Защо обаче никой не коментира атаките на Anonymous срещу расистките сайтове? Ами това че се разкрива личната информация на полицаи, които използват неправомерно насилие? Ами хакването на мейлите на Stratfor.

  Anonymous не е само DDoS-ване на сайтове, но това се коментира най-много. Защото медиите не разбират какво всъщност представляват атаките и говорят глупости, които по новините си изглеждат мега яко.

  Когато се говори за Anonymous не може да се обобщава, защото има стотици различни групи, всяка със собствени разбирания и цели. Всяка група пък от своя страна е съставена от различни хора, които най-често не се познават и също имат различни виждания.

 9. Иван says:

  Свилене ти да не смяташ, както многото, че анархизма е някакъв хаос или безредие ?!

  http://bg.wikipedia.org/wiki/Анархизъм

  за който не е чел.

  • nname.org says:

   анархия=хаос,
   анархизъм = утопия за общество без централна власт

   анархията е до голяма степен осъществена в българия от 89-та насам 🙂

   • Иван says:

    Глупости! Хаос е на кукуво лято, нито пък е утопия.
    По скоро наистина е някакъв идеал. И да центалната власт, както и изобщо някаква власт е нещо изключително вредно погрешно, хората могат (и трябва) да се справят сами в едно саморегулиращо се общество. Всичко що е централизирано е вредно.

 10. nname.org says:

  към 30-тата минута тук има интересен по-академичен коментар към темата

  http://www.btv.bg/shows/otpechataci/videos/video/1366770943-Otpechatatsi__04032012_g.html

  • Иван says:

   Сега разбрах, че вече няма да го има предаването Отпечатъци.

   Много жалко.

   • nname.org says:

    спокойно, в 8 сутринта в Неделя никоя власт няма сили да декодира посланията.

    много по-революционни неща са казвани в предаването

 11. Иван says:

  Райчев го каза най-точно.

  Във времената, в които живеем свободата се отнема от човека не чрез махането на достъп до нещо, а това че се създават кумири. Създаването на фалшиви индентичности.

  “Всички клетки са отворени, а животните не са се разбягали от зоологическата градина, те не са в клетките те седят при хранилките. Клетки няма, харнилки има, животните с железна дисциплина, точно както все едно имат клетки, седят при хранилките, лапат същата отрова и не се развиват, не са свободни, не тичат по гората”

 12. Иван says:

  *идентичности

 13. Paparaka Sasho says:

  Абе момчета, какви са тия глупости тук, където ги поствате? Анонимус Нострадамус и други подобни ташаци…много забавно, става към бирата хахахахахаха.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *