Бюрокрация на корем

Коментар от InsectEater във връзка с поста за държавната работа:

 

“Винаги съм се изумявал колко лесно слагаме етикети и поставяме хората в общ кюп.

Допреди година работих в малка община. Заплатата ми след данъци, осигуровки и прочие грабеж беше 320 лева на месец. А ме скъсваха от работа – на работното си място се заседявах не повече от час на ден. В момента работя в частна фирма за значително по-голяма сума (като чуя за коледни бонуси в общината където живея и ми става хем смешно, хем тъжно на какво са принудени да се радват хората), като за една седмица не си давам толкова зор, колкото преди за половин ден (не преувеличавам). Доста от колегите преди също не се спираха и то за същите пари. Жалкото беше, че в повечето случаи ползата от усилията ни беше съмнителна. Правя това сравнение, за да посоча, че за да се сравняват по-обективно нещата би трябвало да се взима предвид и производителността, но с нашата странна ценностна система това някак си винаги остава на заден план.”

 

Отговор от Редакцията:

Евала за труда ти и за търпението да разботиш в малка община с ограничени възможности за далавери и кражби. Обаче да разнасяш една папка от сутрин до вечер по етажите не е свършена работа в полза на данъкоплатеца, а безсмислен труд в полза на паразитната бюрократична система. Участието ти в този цирк е било вид подкрепа за статуковото и негласно съгласие с устройството на държавния апарат, който предвижда колегите ти в София от сутрин до вечер да си бъркат по дупките и да се карат кой да слезе за семки. Много добре, че си напуснал и ще ги храниш само чрез данъците, които успеят да ти изземат.

You may also like...

5 Responses

 1. MacTeP says:

  Не бих могъл да го кажа по-добре от “редакцията” 😉 Държавните чиновници ако ги слушаш все са онеправдани. Те не че не работят… просто работата която вършат е НЕПРОДУКТИВНА!!!

 2. Longanlon says:

  абсолютно така е. най-гадното на бюрокрацията е, че сама си създава работа – и в края на деня много хора са работили усилено, всеки си е свършил съвестно неговото… но общият резултат е нула.

  • nname.org says:

   понякога “резултатът” е че системата се блокира за поколения напред

   от 10 години “усилено” и “приоритетно” се работи за електронно правителство, десетки милиони са дадени заради едното нищо. самите чиновници блокират развитието, за да не станат излишни. е Естония стана преди 5 години, в България още режем ленти и правим първи копки

  • dzver says:

   Ако общият резултат беше 0, щяхме да сме много добре.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *