Triangulation #108

Разговор с Крис Левицки от planetaryresources.com които се канят да изстрелят кауд-фъндед телескоп. По-натам разговора отива към ресурсна експлоатация на метеорити и овладяване на близкия космос, които не са баш такава фантастика и може дори да доживеем да ги видим.

Правителствата не направиха толкова много за Космоса, но частната изобретателност, инициатива и алчност на homo sapiens може много да промени нещата. Особено ако имаме нова парадигма и държим нещата в орбита, вместо да ги влачим постоянно от-до Земята, което е най-голямата гравитация за преодоляване.

You may also like...

4 Responses

 1. lanzz says:

  Качването в орбита не е проблем на преодоляване на гравитацията, а на ускоряване до орбитална скорост. ISS е в ниска земна орбита, и гравитацията на Земята си я дърпа с 90% от ускорението което ни дърпа нас на повърхността. Иначе казано, да си в орбита е точно както го е описал Дъглас Адамс — да паднеш и да пропуснеш Земята.

  source: http://what-if.xkcd.com/58/

 2. nname.org says:

  да, прав си в подробностите, но поста е написан от лаик за лаици

  ще се радвам да гледаш интервюто и да си кажем мнението

 3. lanzz says:

  видео с приказващи хора е най-обидния възможен формат в който може да се представи подобен тип информация — отнема възможно най-много време, без да дава грам повече стойност от колкото ако беше просто текст.

  иначе съм напълно съгласен, че самата разходка е най-голямото разхищение — веднъж като набереш за орбита е почти безплатно да си седиш в нея 🙂

 4. nname.org says:

  аз го слушах на аудио докато карах към морето. на практика е по-лесно да се направи такова интервю отколкото тоя да седне да пише есета за целите и стремежите си. като им свикнеш много добре се възприема

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *