До Бай Ганю и назад

коментар от читател на Капитал:

“А колкото до алековата книжка – тя сама е по-вредна за България от 45 години комунизъм , тя ни превърна в недостойни комплексари смятащи чужденците за уберменш. Пък и не сте си направили правилна преценка какво описва , но понеже съм добричка ще ви направя резюме : Бай Ганьо (прототипа е бащата на комплексарчето Алеко) всъщност , колкото и да не ви се вярва е положителен герой , буден , инициативен и предприемчив. Човек , който живее американската мечта и се опитва със собствените си сили да пробие и просперира. Отрицателният герой в случая е Алеко , който не е работил и един ден харчейки парите на човека , когото вместо да уважава той излага на присмех , за благодарност така да се каже и без да се откаже от парите му.”

БАЙ-ГАНЮ_-АЛЕКО_a

 

коментар от редакцията:

Горното винаги съм и го мислел, но все пак Алеко прави сатира и целта е да се посмеем над проблемите, които така и така си ги влачим. Карбовски е истински балкански мазохист, а не Алеко, иначе би ли бил разстрелян? Само доблестните хора получават куршум за думите си, мазниците жънат аплодисменти.

Струва ми се, че днешният Бай Ганю е тип Бареков, надали е чел произведението, но е готов с гръмки патриотарски тези по телевизора смело да го защитава. И после след ефира да си седне да си сипе едно “Джони”, и той заслужава хубавото, няма евтина ракия да ми пие.

 

You may also like...

3 Responses

 1. Фактологични уточнения:

  1) Идеята, че баща му е прототип на бай Ганю с мускалите в пояса и кръчмарските заговори с Гочоолу е абсурдна. Бил е толкова тежък, че го е пратил да учи в Габрово, за да няма контакт със свищовските плебеи – прави сметка.

  2) Алеко не е убит заради думите си – просто лош късмет. Полупияни селяни стрелят през нощта по Михаил Такев, с когото той пътува, и уцелват него. Причината е разправия за земя между две села.

  • nname.org says:

   благодаря за коментара, не знаех подробностите за убийството. по-новите поколения биха обяснили тази развръзка с понятието КАРМА 🙂

 2. afx says:

  поредния опит на някви неолибералчета ли кви са точно там да ми вдигнат кръвното опитвайки се да пробутат самотните идеи на Ayn Rand за добродетелта на егоизма.. този път в лицето на Бай ви Ганя. Да със сигурност подобни идеи са помогнали на сума ти народ да натрупа състояние, но аз не мисля че истинското богатство се измерва с планини от кинти заобиколени от безкрайна мизерия и .. плебеи 🙂

  малко ми е long-shot коментара и сигурно пак ще остана неразбран ама боли ме патката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *