Мъртви ли са блоговете?

blogovete

 

Дискусия относно блоговете, проведена във Фейсбук:

 

 • Yuri Ivanov Не са мъртви, разбира се, но хората имат навика да превръщат собствените си проблеми в глобални .

  Малко като с литературата в България се получава – в един момент тиражите на отделните книги спаднаха рязко и хората побързаха да обявят края на книгоиздаването, без никой да си направи труда да провери, че всъщност излизат много повече заглавия и кумулативно тиражите им са аболютен пик.

  Ще познаеш, че блоговете са умрели, когато хората престанат масово да се натискат да си правят такива.

  И, бтв, в епохата на огромните литературни поредици сме. Съдържанието не се краткоизира – напротив, отпреди началото на 90-те е много трудно да намериш нещо еквивалентно на Колелото на времето, Хари Потър, Здрач, Игра на тронове и пр. в света на популярната литература .
 • Martin Miliev Професионалните ми наблюдения са, че нито форумите, нито блогвете умират. Просто различните платформи на социалните медии задоволяват различни нужди и имат различна динамика. ФБ и Туитър са масовки, защото има low entry cost за публикуване на съдържание – логваш се и плющиш. Един блог изисква време и усилия, което се отразява и на съдържанието.
 • Kamelia Georgieva Блоговете не умират. Нито форумите. всичко зависи от това какво се публикува. Що се отнася до формата кратка или дълга. в последни изследвания се оказва, че 250 думи са достатъчни за статия онлайн. Но колко ще е дълга 1 публикация зависи от медията къд…
 • Yuri Ivanov За онлайн публикациите по принцип се препоръчват по-кратки формати, но не от вчера, а от зората на онлайн публикациите насам. Дори си мисля, че с времето тенденцията се обръща по-скоро с подобряването на екраните, навлизането на четците и всички други промени, които правят четенето онлайн по-малко затормозяващо .
 • Georgi Mitrev Малко хора казват нещо съществено изобщо. Но има и много интересни неща. Понякога.

You may also like...

6 Responses

 1. Longanlon says:

  първото изречение на юри иванов

 2. I love to hate my PC says:

  Ти нали не мислиш да спираш като pro01? Че като гледам как Longanlon е в пауза от 16 януари току виж и той си затрил блога. Лично аз чета сигурно около 10-на блога най-много и не ми се ще да изчезват. Така или иначе нито съм в Twitter, нито съм във Facebook нямам и намерение да съм там.

 3. I love to hate my PC says:

  @Longanlon ще ми е готино поне да споделяш какво четеш в блога ти за книги. Там нещата са изоставени на 02/05/2012 at 14:25.

 4. Ado says:

  Аз също съм си задавал този въпрос и ето какво се получи накрая: http://www.adolini.com/2013/06/blogs-vs-social-networks.html

 5. Пост Мортем says:

  Мъртви са, и още как. То се очакваше. Дузина хъшлаци си начесаха крастата и получиха своите 15 минути “слава” и всичко приключи. Защото като цяло блоговете са необходими най-вече на техните автори – за да гъделичкат егото си. Познавам лично поне дузина от най-“елитните” блогъри у нас, по-самовлюбени същества не биха могли да съществуват. Нарцис до нарциса, мила моя майнольо. На никого няма да липсват. И тоя блог е на командно дишане, в будна кома. Чакам кога на “автора” ще му дотегне и ще дръпне шалтера. В интернет без друго има достатъчно спам и празнодумие. Нямаме нужда от още.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *